Inget avtal om beachvolley

LAHOLM Det finns inget avtal om vad kommunen skulle göra. Varken med arrangören Play 4 Life eller med Svenska volleybollförbundet.

Tidigt i december efterfrågade Laholms Tidning ett avtal som borde finnas och ligga till grund för kommunens engagemang i sommarens beachvolleybollturnering. En deltävling i en Europatour för damer som genomfördes under namnet Play 4 life. 20 december framfördes tidningens begäran även skriftligt och två dagar senare gavs beskedet att det inte fanns något sådant avtal registrerat.

Anledningen är att det aldrig skrivits något avtal. Det enda som finns är avtalen kommunen har med leverantörer av tjänster och utrustning till tävlingen. Det finns också en form av avtal mellan Svenska Volleybollförbundet och Play 4 Life. Det är egentligen bara en sanktionering av det svenska förbundet för en internationell tävling.
– Jag håller på att sammanställa all dokumentation. Det är ju fler än ni tidningar som vill ha det. Men det är mejl och minnesanteckningar, inga avtal, säger Kultur- och utvecklingsförvaltningens chef Ulf Mattsson.
Att det inte finns något politiskt beslut förklaras med att det från början var så liten budget för beachvolleybollen att den ingick i fjolårets evenemangsbudget. Då ligger genomförandet på tjänstemannanivå.
– Att vi skulle genomföra tävlingen bestämdes i evenemangsgruppen. Där finns inga politiker med, säger Ulf Mattson.
Redan före tävlingen stod det klart att budgeten på 200 000 inte skulle räcka.
– Vid uppföljning ett fick jag besked på att det kanske skulle hamna på 400 000 och absolut maximalt 600 000 förklarar Ulf Matsson,
Några andra åtgärder än att följa utvecklingen i kommunens ekonomiska system gjordes inte. Direkt efter tävlingen och semestrarna kom det larm från kommunens ekonomiavdelning. Volleybollen hade kostat betydligt mer.
– Det var då jag begärde en rapport. Det var det som redovisades för kultur- och utvecklingsnämnden i augusti, förklarar Ulf Mattsson.

Rapporten visade på kostnader kring 1,2 miljoner. Med rapporten fanns också konsultutredningar som visade att PR-värdet för Laholm var större. För det betalade kommunen 25 000 ytterligare.
Med det beskedet var alla politiker nöjda. Det ställdes inga krav på ytterligare undersökningar, och riktades ingen kritik trots att kostnaderna var sex gånger den budgeterade.
– Jag agerade inte heller. Det fanns inga skäl. Men så under senhösten dök det upp ytterligare ett antal fakturor. De kostnaderna hade jag inte en aning om då, försäkrar Ulf Matsson, som lägger ansvaret på kultur- och turistchefen Johan Hjert, som nu är sjukskriven.
Idag ligger kommunens kostnad på cirka 1,8 miljoner, och alla kräver räfst och rättarting. Förvaltningschefen hymlar inte med att mycket har gått fel.
–Det blev fort och fel. Vår ambition stod inte i proportion till förmågan, Ytterst är det mitt ansvar som verksamhetschef, sammanfattar han, och försvarar sin nämndsordförande:

– De hade inte uppe frågan och kunde inte göra något åt kostnaderna. Rapporten från i augusti drogs också i kommunens ledningsutskott.
Beachvolleybollskandalen spiller även på andra. Laholms sparbank var största sponsorerna och bidrog med 80 000. Inte heller här fanns något avtal som styrde vad pengarna skulle gå till.
– Vi pratade om prispengar och att det var för att betala lokala föreningar som hjälpte till med tävlingen. Det var en ovanligt stor summa för oss, och därför tog vi det i styrelsen, säger Lars-Göran Persson, chef för Laholms Sparbank.

Och hur känns PR-värdet kring den sponsringen idag?
– Det hade så klart känts mer smakfullt om det varit positivt hela vägen. Så är det ju inte nu, säger bankchefen.

×