Enhets- respektive avdelningschef för daglig verksamhet på Laholms kommun, Björn Hagström och Roland Norrman, testar provrummen och är nöjda över utvecklingsmöjligheterna Emmaus har efter renoveringen.
Emmausmedarbetaren Vilma Westrin sorterar kläder på klädsorteringen. Redan vid återinvigningen hade hon en känsla av positiva tongångar för framtiden med större lokaler och fler möjligheter till ett effektivare arbete.
Hanan Darwish och arbetsledaren Paula Larsen på Emmaus sorterar leksaker i den numera dubbelt så stora försäljningsytan man fogar över i dag på Emmaus i Laholm. Foto: Oskar Svensson

Emmaus satsar efter renoveringen

Laholm Utökade öppettider, nyanställning av personal samt större möjligheter till sortering-, lager- och hantering av tvätt
Det blir verkligheten när nu Emmaus återinvigdes med större lokaler.

Efter två månaders renoveringsarbete med lokalerna har Emmaus på Bokbindaregatan i Laholm fått en ansiktslyftning och större möjlighet till att växa.
Lokalerna har utökats med 50 procent från tidigare.
– Det är så roligt att kunna utveckla verksamheten på det här sättet. Hela konceptet är bra, det är många arbetsuppgifter man kan göra, samtidigt som det är många av våra verksamheter som är inblandade. Sedan är det lite av att ge och ta. Det är bra för både kommunen och samarbetspartners, berättar Björn Hagström, enhetschef för daglig verksamhet på Laholms kommun.
Detta innebär att man utökat sorteringen från en till två klädsorteringslinjer, samt en tvättmaskin där man kan tvätta kläderna på plats.
– Med två sorteringslinjer och en dubbelt så stor försäljningsyta så kan vi ta in ännu mer kläder, säger Roland Norrman, avdelningschef för daglig verksamhet på Laholms kommun.

Han fortsätter:
– Sedan är det en bra grej att vi har utrymme att lagra det vi får in. På sommaren får vi in mycket vinterkläder och vise versa. Så nu finns det plats att hänga upp grejerna och plocka fram dem när det vankas säsong.
I och med satsningen utökar man även öppettiderna, från tidigare två till tre dagar i veckan.
– Alla inom verksamheten är måna om och tycker det är roligt att utveckla den här verksamheten, säger Roland Norrman.

Emmaus och Jobbcenter ligger under arbetsmarknadsinsatser, AMI, de har sedan 23 år tillbaka ett tätt samarbete med Emmaus Björkå i Göteborg.

Medan transportgruppen hämtar plagg och prylar i containrarna runtom i kommunen lämnar man in det på Emmaus där personalen hanterar både sortering, tvätt och försäljning.
Kläderna och prylarna som är i bra skick säljs i affären. Resterande skickar man vidare ur miljösynpunkt.
Större delen av intäkterna skänker man till välgörande ändamål i Väst Sahara och Mozambique bland annat.
– Allt med textil ska tas om hand, det får inte slängas, så det som inte vi kan sälja här och som är trasigt skickar vi till grossister som återanvänder det till något annat som till exempel stoppning till bilar, säger arbetsledaren Paula Larsen på Emmaus.

Med större lokaler är flera verksamheter under samma tak. Något som uppskattas bland de som arbetar där.
– Förr var det väldigt trångt men nu är det mycket större, vilket är riktigt bra. Det blir mer öppet och man får bättre arbetsro, så här kommer man att trivas, säger Emmausmedarbetaren Vilma Westrin.

×