En av de tidiga bevarade plaggen av Sara Paulsson är ett nattlinne av flanell. Det var början på hennes karriär som sömmerska i Laholm. Nu ställer hon ut på StadshusgallerianFoto: Oskar Svensson
När skaparlusten tränger sig så passar Sara Paulsson på att måla och göra skulpturer på sin lediga tid. Något som finns prov på i utställningen.

Textil tidresa blev en utställning

Laholm En sömmerskas tidsresa från barndomen till sitt eget klädmärke.
Den färden kan besökare ta del av då sömmerskan och laholmaren Sara Paulsson, är först ut för i år med sin utställning ”Närproducerat mode” på Stadshusgallerian i Laholm som breddar utbudet.

Nu kan allmänheten få syna sömmarna av plaggen på nära håll då hon ställer ut för första gången med tidsresan ”Närproducerat mode” på Stadshusgallerian i Laholm.

– Det ska bli spännande. Jag ser det som ett lyft, inte bara för min egen del utan hantverket i sig och sömnaden också för den är lite på utdöende, många kan inte sy på det viset i dag. Men samtidigt är det roligt att få visa upp sig i sin egen hemstad Laholm dessutom. säger Sara Paulsson.
Allt började när Sara Paulsson var åtta år och fick sin första symaskin. Därefter har Sara drivit sitt företag sedan 2001 i olika konstellationer och i oktober förra året lanserade hon sitt eget klädmärke ”Sara Laholm”.
– Jag har alltid hållit på med att skapa, måla och hålla på med händerna och fingrarna, berättar hon.

Hon fortsätter:
– Min mormor som passade oss när vi var små var även hon sömmerska och höll på med handarbeten. När hon knypplade, stickade och sydde imponerades man, speciellt av de Barbiekläderna som hon sydde som var helt fantastiska. Då blev man själv inspirerad.
Ett av de tidiga plaggen är ett flanellnattlinne som hon sydde som 10-12-åring. Ett plagg som besökare kan begrunda på utställningen.

– Jag minns att jag använde det dagligen tills jag växte ur det.
– Tyvärr sparade mina föräldrar kanske inte allt som jag har sytt. Själv tyckte jag inte det var så snyggt det man sydde till sina gosedjur och nallar, heller. Men med facit i hand så skulle man sparat på det, men man kan samtidigt inte spara på hur mycket som helst, berättar Sara Paulsson.

Utöver de tidiga plaggen finns en Hollywood-klänning som Laila Adéle hade på sig vid Music Award 2016.
– Det är lite coolt faktiskt, erkänner sömmerskan själv.
Numera vill man från kommunens sida bredda sitt utbud vad det gäller konst i sig.
– Det här är kreativa näringar. Näring som bygger på konstnärlighet, skaparglädje och kreativitet. Det växer mest i dag och är värt att visa upp, berättar kultursekreteraren Therese Ehrenborg och berättar vidare:

– De stora ute i världen som Chanel ställer ut på konstmuseum. Var gränsen går mellan ett plagg och ett konstverk finns inte. Även om det luckras upp i Sverige i dag så är det rätt strikt här att man delar upp vad konst är och inte konsthantverk, Ute i världen bryr man sig inte om detta.
– Detta med kreativa näringar har mycket med samhällsutvecklingen att göra och utan folk med kreativa idéer stagnerar samhället ju, menar Therese Ehrenborg.

Utställaren själv har en liten önskan inför vernissagen på lördag:
– Det vore lite häftigt om de som har ett plagg från mig har det på sig det på vernissagen. Då skulle det bli lite modevisning av det, säger Sara.
Utställningen, som alltså har vernissage påå lördag pågår till den 17 februari.

×