Plastfabrik till Mellby

LAHOLM Uterum är viktigare än plastfönster för plåthallar. Då måste man synas. Halle vill dra igång stort nybygge i Mellby och synas från motorvägen.

Det familjeägda plastföretaget håller på att ändra inriktning. Tidigare var ljusinsläpp för plåthallar största produkten, och kunderna fanns bland dem som tillverkar fabrikshallar.
Nu är det mer konsumentprodukter, mer glas och aluminium för att bygga in balkonger, till räcken och uterum. Bland de nya produkterna finns också monteringsfärdiga garage med tak av kanalplast.

Även om försäljningen än så länge sker via återförsäljare är det konsumenter, villaägare och bostadsrättsinnehavare, som är den växande kundgruppen. Då gäller det att synas.
– Vi pratar om Halle 2.0. Vi behöver större, och framför allt högre monteringshall. Vi vill ha moderna kontor och showroom där kunderna kan se våra produkter. Och vi vill ha exponering mot motorvägen där så många åker förbi, säger företagets VD Henrik Bennarp.
Med de tankarna har Halle precis skrivit ett avtal med Laholms kommun om en industritomt på 25 000 kvadratmeter i den södra delen av Mellby industriområde.

Företaget ska in i första raden mot E6:an. Tanken är att så snart alla tillstånd är klara komma igång med ett nybygge i storleksordningen drygt 5 000 kvadratmeter. Stor vikt läggs vid fasaden ut mot motorvägen. Det ska synas vad företaget sysslar med.
– Vi jobbar ju mycket med kanalplast. Det går att använda även i skyltning och fasad, säger vd:n.
Från företagets sida är målet att komma igång med flytt bygge och flytt snarast möjligt, Realistiskt blir det inte förrän 2019. Varken avstyckning eller detaljplan är klart. Innan dess är det inte mycket lönt att jobba fram bygglovshandlingar.

– Vi har mycket tankar och idéer och lär ägna en stor del av 2018 åt planering. Meningen är att vi ska använda en del av våra egna produkter som fönster i nybygget. Vi tillverkar redan fönster i aluminiuminfattningar som används i industrihallar som tillverkas med sandwichpaneler (färdigisolerade väggpaneler med hårda ytskikt).
En fråga där det inte finns något svar än är om den gamla stora plastfönstermaskinen ska flyttas med till nybygget.
Uterum och stora glaspartier har ökat mycket på senare år. De stora företagen i branschen ligger dessutom nära varandra. Willab i Östra Karup, Skånska Byggvaror i Helsingborg och Santex i Halmstad finns inom en timmes avstånd. Laholmsföretaget ser inte det som någon nackdel. Snarare tvärtom.
– Den som funderar på uterum ock åker till Willab lär säkert stanna till hos oss också för att jämföra, spår Halles vd.

Idag är 75 procent av vad företaget säljer på något sätt bearbetat i Laholm. För framtiden tror företaget på större standardsortiment och färre specialmått.
– Vi behöver ha upp volymerna för en del produkter, och då behövs mer standardmått, förklarar Henrik Bennarp.
Idag har Halle cirka 35 anställda, antalet varierar över säsong.

×