Beslutet om fria byten rivs upp – Åberg belåten

laholm Flera fotbollsklubbar runt om i landet har protesterat högljutt mot att införa fria byten.
Vid tisdagens extra representantskapsmöte bestämde man sig för att riva upp beslutet.

– Jag tycker att det är ett vettigt beslut taget på sunt förnuft, säger Laholms FK:s tränare Peter Åberg.

I december hade Svenska Fotbollförbundets sitt årliga representantskapsmöte och till det hade Hallands Fotbollförbund kommit in med en motion om att det skulle införas fria byten i division 2 och 3 för herrar, samt i division 1 för damer. Motionen bifölls och efterföljdes av enorma protester runt om bland klubbarna i Sverige.
Efter den massiva kritiken höll man under tisdagen ett extra representantskapsmöte. Majoriteten, 34–8, röstade för att riva upp representantskapets tidigare beslut. Det blir alltså inga fria byten för bland andra Laholms FK nästa säsong.
– Det vi framförallt varit emot är att om fria byten skulle införas hade man kunnat göra taktiska byten mot slutet av matcherna för att störa rytmen för det spelförande laget. Så det är den sportsliga biten vi har tittat på, förklarar Åberg.

Hur kunde den här motionen klubbas igenom från första början?
– Det blir ofta så med motioner att de klubbas igenom utan eftertanke. Det sker även i Hallands FF. Jag tror inte att klubbarna hann reagera och tänka igenom sakerna.
– Man får tacka de som varit drivande till att den här nya regeln skulle införas. Och jag tror att förbundet insåg snabbt att de nog fick riva upp beslutet och göra om.

Förbundet motiverade sitt ursprungliga beslut med fria byten med att ”det handlar om att unga spelare ska få mer speltid”. Vad tycker du om det?
– Argumentet är helt taget ur luften. Behöver ungdomar mer speltid tycker jag att de ska få spela mer och det är upp till var och en förening.
– För oss är det inget problem, vår äldsta spelare är 24 år.

Ett annat utfall med extramötet var att antalet byten ska utökas från tre till fem. Bytena får däremot bara äga rum vid tre tillfällen utöver i halvtid.
– Jag bestämmer aldrig i förväg hur många byten jag ska göra utan det handlar framförallt om vad som händer i andra halvlek. Vi har heller inte en jättestor trupp så jag tror inte att jag kommer att utöka antalet avbytare, säger Åberg och avslutar.
– Det är tråkigt för Hallands Fotbollförbund att det hamnat i skottluggen och de har ju varit rubrikernas förbund tidigare också.
– Samtidigt är jag jätteglad över att det blev en ändring.

×