Kaj Karlsson från BTK Serve, längst till höger, hoppas på en ny pingisvåg i södra Halland.
2
3
De rutinerade spelarna Ingemar Börjesson, Folke Davidsson, Kjell Persson och Jan Fagerholm testade det nya pingisbordet, som BTK Serve i går levererade till Göstorps trivselförening. Foto: Hans Bengtsson
5

Pingisen tillbaka i ordenshuset

Görstorp På 1960-talet hade så gott som varje by sitt eget pingislag.
I Göstorp har bordtennisen nu chans till renässans, sedan BTK Serve i går levererade ett nytt bord till gamla ordenshuset, där det en gång i tiden slogs åtskilliga smashar.

När LT:s utsände trädde in i handlingen stod konstnären Jan Fagerholm och spelade med tre herrar som var med då det begav sig: Folke Davidsson, Ingemar Börjesson och Kjell Persson.
Då hade Kaj Karlsson från pingisklubben i Laholm just fällt ut det blå bordet, spänt nätet och delat ut racketar och bollar.
– Vi hoppas att ungdomarna kommer hit och spelar; de behöver göra något annat än att sitta framför datorn, säger Fagerholm.
Men pingis är en sport för alla åldrar.
Även om det var länge sedan några av männen höll i en gummerad racket, satt takterna i.

Vid fikapausen mindes sällskapet hur det gick till för sådär femtio år sedan.
Göstorps pingisklubb spelade matcherna mot de andra byarna i skolan, tills den lades ner. Därefter höll man till i ordenshuset, fram tills klubben slogs ihop med Mästocka. Sedan utkämpades bataljerna i den byns bygdegård. Och i Majenfors spelade man i kraftstationen. I Svenshult stod slagen i ett utrymme ovanpå skolan.
Det var inget lyxlir utan man tog det som det var.
– När det letades efter lokal i Laholm var kravet att det måste vara minst åtta grader varmt annars höll inte bollarna, säger kaj Karlsson.
Han berättar också hur det spelades sydhalländskt mästerskap i Edenberga skyttepaviljong.
Kjell Persson höll på tills det inte fanns några motståndare kvar i de andra byarna.
– Jag spelade tills jag var 53 år.

Bordet som BTK Serve levererade är ett av dussinet som klubben fått av en sponsor till kommande VM i bordtennis i Halmstad.
Syftet är att öka intresset för pingisen, berättar Kaj Karlsson.
Därför står det också bord i bland annat Göstorpsgården, i Veinge, Skottorp och Vallberga.
– Hishultsskolan är nästa, och sedan äldreboendet i Våxtorp, säger Karlsson som hoppas att en ny pingisvåg sveper fram även kommunen.

Göstorp trivselförening står som mottagare. Ordförande Kari Wassborg är tacksam för gåvan. Inte minst sedan det visat sig synnerligen svårt att få loss pengar från kommunen till att köpa ordenshuset, sedan IOGT-logen lades ner.
– Det var ju inte så att vi skulle lägga pengarna på något så tokigt som exempelvis en konstgräsmatta på en fotbollsplan. Ja, jag avgår snart så nu kan jag säga vad jag vill, sade hon och skrattade.

×