Bröderna Wassim och Basel Habous vill dra igång ett nytt mejeri med osttillverkning i Mellby och väntar nu på bygglov. Foto: Anders Davidsson

De satsar på mejeri

LAHOLM Bröderna har stora planer. Första stegen är tagna. De har mark, ett tillfälligt kontor och hoppas på bygglov. Tanken är att via nya bolaget Laholms mejeri tillverka arabisk vit ost och yoghurt.

Nybygge av mejeri. Det är inte ofta sådana ärenden dyker upp trots att Halland Laholm är en av landets kotätaste kommuner. Men nu finns en sådan bygglovsansökan, och kommunen har reservation av en tomt på Mellby industriområde.
– Vi har kontakter med byggbolag och om vi bara får tillstånd och besked på vad som krävs i lokalerna kan vi kanske komma igång redan i höst, säger 19-årige Wassim Hbous som ensam står för det nybildade aktiebolaget Laholms Mejeri.

Tanken är att verksamheten ska drivas ihop med storebror Basel. De har tidigare tillsammans haft ett litet mejeri för osttillverkning i Tripoli, en hamnstad i Libanon.
– Vi var populära. Hade bästa och billigaste osten, säger Wassim.
Bröderna har sitt ursprung i Syrien. Efter att ha flytt till Libanon åkte de vidare till Sverige under den stora flyktingströmmen 2015. Wassim har fått permanent uppehållstillstånd, och hans bror väntar på besked.

– Det är anledningen till att bara jag står för bolaget och i alla handlingar. Men vi har också med Omar som är från Saudiarabien men bor i Turkiet. Han är affärsman med mycket pengar och verksamhet på många håll. Han tror på oss och finansierar. Pengar är inget problem, säger Wassim Habous, som agerar tolk åt sin bror.
Bröderna återvänder gång på gång att de vill satsa och dra igång företag i Laholms kommun. Det är en anledning till att de valt den långa vägen med dryga investeringar i nybygge istället för att hitta någon lämplig redan färdig livsmedelslokal där det bara skulle behöva bytas en del tillverkningsutrustning.
– Vi har tittat efter något befintligt, men inte hittat något. De här planerna har vi jobbat med i ett år redan, förklarar de unga osttillverkarna.

De har tagit hjälp från en arkitektfirma i Kristianstad som gjort bygglovshandlingar. Ansökan lämnades in i början av december. Sedan dess har det beställts några ändringar på ritningarna, och det finns inget besked från kommunen när det kan bli beslut. På grund av kö till bygglovsavdelningen är hanteringen inte ens påbörjad.
– Det ärendet kände jag inte till förrän du berättar. Men det är jättepositivt om det skulle bli ett nytt mejeri. Det är bara att önska företagarna lycka till, säger miljö och byggnadsnämnd ens ordförande Ove Bengtsson (C).
– Det här är bara första etappen på 300 kvadratmeter där vi ska kunna tillverka kanske 50 ton om året. Går det lika bra som vi tänkt och får ut vår ost och yoghurt till de stora livsmedelskedjorna vill vi gå vidare och bygga ytterligare 400 kvadrat, säger Wassim Hbous.
Brödernas planer slutar inte där. De pratar också om en egen förpackningstillverkning, och kanske en åsnefarm för att kunna få fram åsnemjölk till sitt mejeri.

Designen på förpackningen finns redan. Det står Laholms mejeri med stora bokstäver.
– Men först handlar det om komjölk som råvara. Vi har pratat med leverantörer. Den vita osten vi gör liknar Haloumi, och är jättegod, lovar mejeriföretagaren, som tror att företaget i första etappen ska sysselsätta sju personer.
– Kanske ett par till med förpackning och transporter, tillägger storebror Basel.

×