Tar på sig ansvaret för miljonrullningen

Laholm Sommarens beachvolleyturnering genomfördes utan beslut av politikerna i kultur- och utvecklingsnämnden.
Budgeten på 221 000 skenade till knappt 1,8 miljoner kronor – trots det tar den moderata ordföranden Cecilia Roos på sig hela ansvaret för den kommunala beachvolleyskandalen.
I en intervju med LT erkänner ordföranden att hon skulle ha ansträngt sig mer och haft bättre kontroll.

Kun-ordföranden Cecillia Roos (M) kan inte svara på varför sommarens beachvolleyturnering genomfördes utan politiskt beslut vilket är den gängse rutinen för samtliga kommunala projekt av större karaktär.
– Det kan man undra. Det var på gång när jag tillträde men nämnden har hållits informerade hela tiden om händelseförloppet. Men jag kan inte svara på det.
När LT i början av september rapporterade om att tjänstemännen slutredovisat turneringskostnaden till drygt 1,2 miljoner kronor är det också den sista information som nått politikerna i Kun.

När tidningen under måndagen ställde frågan till Roos om hon känner till totalkostnaden svarar hon:
– Ja, det vet jag. Strax över miljonen, tror jag.

Inte enligt de uppgifter LT har fått fram genom kommunens ekonomikontor. Där uppgår kostnaderna till 1 770 000 kronor?
– Det är en siffra som jag inte känner igen, säger Cecilia Roos.

Budgeten för turneringen har övertrasserats med åtta gånger så mycket som man hade att röra sig med. Vad anser du om det?
– Hur ska jag säga. Nästa gång så får man styra upp det bättre. Vi måste lära oss av det här. Jag tycker det är skit men om man tittar på vilket marknadsföringsvärde det innebar för Laholms kommun och näringsidkare tycker jag att det är okej, då får man ta det.

Men kostnader drygt åtta gånger mer än budget, ser du inget problem med det?
– Jo, det är ju ett problem. Men jag vill inte hänga ut någon enskild för politiken skulle varit mer inblandad och tagit ett större ansvar. Jag får ta det på mitt ansvar att jag inte ansträngde mig mer för att hålla koll på siffrorna.

Enligt Roos fick hon först i efterhand kännedom om att skattebetalarna stått för europeiska och svenska volleybollsförbundsrepresentanters samt proffsspelarnas kost, logi och resor.
– Jag fick reda på det senare och trodde de betalade för sig själva. Men skattebetalarna har fått Laholm satt på kartan genom det här. Man måste våga också någon gång, sen att det inte sköttes på rätt sätt … det är det vi ska lära oss till nästa gång. Men jag säger det igen, det är mitt ansvar som ordförande och jag skulle varit mer påpasslig. Det är inget att hymla med.

Det framgår också att kommunen sponsrat med prispengar i den här turneringen?
– Jag hade ingen aning om det.

Du tror inte det sticker i ögonen på medborgarna att man gör det när det samtidigt finns ett stort resursbehov i exempelvis skolan?
– Det var väl ändå en retorisk fråga? Vad är det mer som sticker i ögonen på hur man förvaltar skattepengarna? Jag tycker att Femklövern förvaltat skattebetalarnas pengar bra.

Hur tänker nämnden täcka upp det här underskottet på knappt 1,6 miljoner kronor?
– När årsredovisningen är klar får du svar på det.

Har några av Kun:s verksamheter blivit lidande på grund av det här?
– Det har det inte. Verksamheterna håller på som vanligt.

I augusti tyckte du att evenemanget var värt kostnaderna. Nu när de är drygt 500 000 kronor högre tycker du fortfarande samma sak?
– Vi får se vad de pengarna har gått till innan jag kan uttala mig. Eftersom jag inte fått någon redovisning vill jag inte svara på det.

×