Sofie Babic är på besök hemma i Laholm till mitten av januari. Då åker hon tillbaka till USA för studier och golf på college. ”Det är skönt att vara hemma men jag blir lite rastlös. Där borta är dagarna fullpackade”, säger hon och skrattar. Foto: Johan W Jönsson

Sofie lever drömlivet i USA

Golf Vissa människor drömmer om hur deras liv ska se ut, men det stannar vid just drömmar.
Andra uppnår dem. Så är det för Sofie Babic – 20-åringen går på college i USA där hon tack vare sin golf har ett stipendium. Precis vad hon drömt om.

– När jag var liten sa jag alltid att jag ville flytta till en storstad i USA och spela golf. Det var en dröm tidigt och nu är jag där, säger Sofie Babic.
Just nu är 20-åringen hemma i Laholm för att fira jul och nyår tillsammans med familjen. Den 18 januari åker hon tillbaka till Sacramento där hon studerar och spelar golf på Sacramento State.
– Jag trivs jättebra och tycker det är sjukt kul att få uppleva en så stor förändring, från att bo i lilla Laholm till att flytta till Kaliforniens huvudstad.
Det är inte en liten skola heller. På Sacramento State studerar 35 000 elever.
– Det är en helt annan värld än vad jag är van vid från tidigare. Men jag trivs jättebra med min vardag, att kombinera studier med golf.

Vad läser du?
– Jag läser business där jag har fokus på finance. Fyra år är utbildningen på och det är jättekul att få läsa på engelska och lära sig ett nytt språk. Jag gick ekonomi på gymnasiet så det är inte helt nytt för mig.
– Min förstaprio är golfen men jag tycker ändå att det är sjukt kul i skolan och det har gått jättebra akademiskt.

Sofie bor i en korridor på skolan, något hon trivs med, istället för att behöva köra bil till och från träning varje dag.
– Jag har ett eget rum och så delar jag kök, vardagsrum och badrum med fem andra tjejer. Det är skönt att bo på campus, vi har ett gym 50 meter från mitt rum och en matsal precis i närheten dessutom.

Sofie Babic flyttade till Sacramento i augusti 2016 och har nu levt sin dröm i ett och ett halvt år. Bakgrunden till den stora drömmen har med en släkting att göra.
– Min morbror gick på college i USA och spelade tennis och redan då bestämde jag mig för att jag också skulle gå på college och bo i USA.
Under gymnasietiden tog Sofie tag i det på allvar.
– Då började jag skicka ut brev till skolor samtidigt som tränare tog kontakt med mig. Jag började prata med några olika skolor och fick ett jättebra erbjudande från Sacramento State.
– Under mitt sista år på gymnasiet åkte jag dit. Jag tyckte om det jättemycket och skrev på nästan direkt.
Sofie, som fortfarande tillhör Laholms GK, har inga problem med att leva ett upptaget och inrutat liv.
– Mina dagar är väldigt lika men jag är en person som gillar att planera och ha struktur så det passar mig bra. Det går inte att få balans på livet här om man inte planerar.
– Vissa dagar kan så klart vara påfrestande för kroppen, men jag trivs ändå jättebra med vardagen och hade inte velat byta ut det här mot något annat.

Fysträning tidigt på morgonen, efter det några föreläsningar i skolan och sedan golfträning i tre timmar. Och så plugg resten av kvällen. Visst förstår man att det tar energi, tur då för Sofie att belöningen är att hon ständigt går framåt med sin golf.
– Möjligheten att få tävla på collegenivå är sjukt kul, för tjejerna som spelar här är de som kommer att spela på touren i framtiden.
– Vi reser runt över hela USA och jag har fått se massvis med städer i flera olika delstater. Det är en väldigt kul atmosfär att vara i.

Hur har det gått för dig då?
– Jag har haft tur att få spela alla tävlingar, säger hon blygsamt.
– Jag la ner väldigt mycket tid innan jag åkte hit eftersom mitt mål var att få tävla så mycket som möjligt. Och för varje år som gått har jag sänkt min snittscore och blivit en smartare golfspelare.
20-åringens målsättning är tydlig.
– Jag vill kunna spela så länge som möjligt. Får jag välja fritt vad jag ska jobba med är det golf. Mitt mål är att kvala till LPGA efter college. Får jag möjligheten att tävla på proffsnivå i USA är det så klart det jag vill.

×