Stationschefen Jesper Fogelberg är nöjd efter att ha fått in flera nya deltidsbrandmän i Våxtorp. Vid nästa utbildningstillfälle hoppas Keziah Gaeng och Lina Olsen att komma med Foto: Anders Davidsson
Keziah Gaeng och Lina Olsen har sökt sig till räddningstjänsten i Våxtorp, och hoppas snart kunna ta lastbilskörkortet som gör att de får ratta den nya brandbilen.
Den akuta personalbristen för räddningstjänsten i Våxtorp verkar vara över. Två unga kvinnor, Keziah Gaeng och Lina Olsen finns bland dem som som satsar på att bli deltidsbrandmän.

Unga kvinnor släcker kris i räddningstjänsten

Våxtorp Det är svårt att hitta deltidsbrandmän. Allt färre klarar att vara klädd och i en brandbil på fem minuter. Men nu verkar värsta bemanningskrisen vara över i Våxtorp.

Sedan länge saknar räddningstjänsten en grupp. Deras tankbil kommer från Hishult när larmet går. Men nu verkar de värsta bemanningsproblemen vara på väg att lösas. Två unga kvinnor och en ny kille är på väg in i brandmannautbildningen.

– Vi ligger hela tiden på gränsen, och värst är det i ytterområdet. Jag skulle anställa i Laholm också bara vi kunde hitta folk som klarar kraven. Här ska man ju finnas på plats inom fyra minuter, säger verksamhetschefen Niklas Wilson, som tycker det är extra positivt med fler tjejer i räddningstjänsten.
– Det blir alltid bättre arbetsplatser om det är blandat, säger han.

Deltidsbrandmännen har beredskap 24 timmar om dygnet var tredje vecka. När det inte fungerar rent praktiskt får den som måste vara ledig byta med någon i en annan jourgrupp.
– Det är väldigt mycket pusslande, och blir nog ännu mer framåt sommaren och semestrarna. Men det fungerar, och nu tror jag att vi lyckas ersätta en del av de äldre som vill sluta, säger Jesper Fogelberg, stationschef i Våxtorp.
I den lilla brandstationen står en nästan ny brandbil och en äldre tankbil. I Laholms kommun finns ingen debatt om att lägga ner brandstationen i något av de mindre samhällena, en debatt som annars rasat het i många kommuner de senaste decennierna.

För den unga språkläraren Lina Olsen på Våxtorpsskolan handlar det mycket om att göra en insats för bygden.
– Jesper frågade mig i fjor och nu under julhelgen bestämde jag mig definitivt. Jag vill vara med och bidra, säger Lina Olsen, som också är aktiv i styrelsen i innebandyklubben Puma.

Keziah Gaeng är några år yngre och jobbar i Laholm men bor i Våxtorp. Och kombinationerna med att bo på ett ställe och jobba på ett annat är inget nytt på räddningstjänsten i Våxtorp.
– I fjor anställde vi två killar där det är samma förhållande. En bor här i Våxtorp, och en jobbar här. Då går det två personer på en tjänst för att klara jouren, säger Niklas Fogelberg, som är glad att få föryngring i Våxtorpsstyrkan även om unga brandmän ofta flyttar, och då måste sluta igen.
I Våxtorp är det i snitt en utryckning per vecka. Med jour var tredje vecka innebär det att de flesta klarar att kombinera tjänsten som deltidsman med ett vanligt jobb. På en del ställen har det varit problem att rekrytera brandmän beroende på att de vanliga arbetsgivarna inte vill se att deras anställda hastigt måste försvinna, eller kommer utsjasade på morgonen efter att fått rycka ut under natten. Det problemet märks inte i Laholms kommun.

– Nej det är inget jag stött på. Vi har väldigt många småföretag, och även om de arbetsplatserna är känsliga uppskattar företagarna jobbet vi gör så mycket att de står ut med de avbrotten, säger Niklas Wilsson.

×