Kommunen: Dyrt med en enda lampa

Göstorp Frågan om gatlampan i Göstorp har varit uppe till diskussion både bland kommunens tjänstemän och politiker. Men något som tycks enkelt att lösa, verkar vara en svår nöt att knäcka för kommunen. Kommunen anser att den höjda kostnaden för lampan inte är motiverad.

Hela Sverige ska leva är en fras som politiker brukar använda flitigt i valsammanhang. Inte minst Centerpartiet.
– Men hela Sverige är inte belyst, säger Erling Cronqvist, när han konfronteras med sitt partis vallöfte.

Han berättar att frågan varit uppe för diskussion både en och två gånger bland politiker i kommunen. Men att man inte riktigt kunnat hitta någon bra lösning.
Problemet är precis som beskrivs av kommunens trafikplanerare Annica Pålsson att den mätstation och det abonnemang som kommunen tvingas betala, på grund av en ny lag, gör att lampan anses vara för dyr.

– När jag först fick frågan av en kommuninvånare tänkte jag att det är väl inga problem, säger Erling Cronqvist, som efter att han fått kostnadsbilden klar för sig backade.
Han ser dock en annan lösning på problemet. Kanske skulle det gå att koppla in lampan till någon av hushållen i närheten.
– I min by finns det tre sådana lampor, som är kopplade till enskilda hushåll. Det skulle kunna vara en lösning.
Om lampan kopplas till ett av husen i närheten, så behövs ingen mätstation och kostnaden för lampan ligger då på cirka 550 kronor om året.
– Jag önskar inget hellre än att vi kunnat lösa det här på ett smidigt sätt, säger Cronqvist.

×