Kommunen överklagar dom

LAHOLM Kommunstyrelsen driver Kahlin-affären vidare. Trots förvaltningsrättens underkännande vill de skapa en socialnämnd utan moderata partibytare.

För en dryg vecka sedan kom beskedet. Förvaltningsrätten i Göteborg upphävde kommunfullmäktiges beslut att göra om socialnämnden och sparka ut den tidigare ordföranden Mikael Kahlin.
Både han och Karl-Fredrik Klinker har lämnat Moderaterna och istället dragit igång en lokal avdelning av Medborgerlig samling.
Med motiveringen ändrade arbetsuppgifter mellan socialnämnd och miljö- och byggnadsnämnd ville en majoritet sparka hela socialnämnden för att sedan välja om alla utom partibytarna Kahlin, Klinker och Margareta Svensson.

Det kontroversiella fullmäktigebeslutet från i mars överklagades av Mikael Kahlin själv, och av ledarna för Laholmspartiet och Sverigedemokraterna. Förvaltningsrätten gav de klagande rätt. Att arbetsuppgifterna ändrats lite för socialnämnden dög inte som skäl för att upplösa samlingen med politiker. Partibytena hade ju inte ändrat majoriteten i kommunfullmäktige.
En överväldigande majoritet i kommunstyrelsen nöjer sig inte med det beskedet. De vill ha prövning så långt det går även om det kostar både tid och skattepengar.
– Vi har rådgjort med jurister på SKL (Sveriges kommuner och landsting) och fått besked om att det här kan gå hur som helt. Det är ett problem med partibytare som inte lämnar sina nämndsuppdrag. Och jag tror det blir ännu större problem framöver, säger kommunalrådet Erland Cronqvist (C), som ledde tisdagens kommunstyrelse.

Han och de andra företrädarna för femklövern var helt överens om att fullfölja den rättsliga prövningen, trots att det inte kommit fram några nya argument.
– För mig känns det logiskt att fullfölja processen, att det verkligen blir utrett vad som är rätt, säger Lars Gustafsson (KD).

Den ende som gick emot i kommunstyrelsen var Tomas Lövenbo (SD).
– Jag tycker att överklagandet från kommunen är slöseri med skattepengar. Vi har ju fått ett domstolsbeslut. Det har gått prestige i frågan, kommenterar Sverigedemokraten.
Huvudpersonen själv Mikael Kahlin är inte överraskad över beskedet, men ändå lite frågande inför kommunstyrelsens beslut.
– Jag undrar om verkligen alla hade läst och funderat över den rätt tydliga domen. Det kan ju inte vara mitt fel att det finns svaga majoriteter och partibytare på många håll i landet. När sådana här lägen uppstår i andra kommuner brukar man lösa det genom samtal, säger han.

Framåt kan kommunstyrelsens beslut få effekter både för socialförvaltningens arbete och för valrörelsen.
– Det finns trots allt en viss osäkerhet kring hur laglig socialnämnden är idag. Och om det blir prövningstillstånd lär femklövern släpa med sig den här ryggsäcken in i nästa val, spår Mikael Kahlin.

×