En konstgräsplan i Laholms kommun är åtminstone en plan för lite. LFK och GIF/VIF är missnöjda efter tidstilldelningen.

Brist på konstgrästid vållar stora problem

Laholm/Veinge Tränarna för kommunens två bästa klubbar på herrsidan, Laholms FK och Genevad/Veinge IF är extremt missnöjda med tilldelningen av konstgrästider på Glänninge Park.
– Det här inte en LFK-fråga. Det finns ingen som håller på med fotboll i den här kommunen som är nöjd med hur det ser ut, säger Peter Åberg i LFK och får medhåll av Kim Gustafsson i GIF/VIF.

När förberedelserna inför fotbollssäsongen 2018 drar igång på allvar i januari hopar sig problemen uppe på det trångbodda Glänninge Park.
Belysningen över kommunens enda konstgräsplanen kommer att skina konstant och det kommer bli trängre än trångt.
Från tränaren för kommunens bästa lag levereras det svidande kritik mot de folkvalda i kommunen.
– Personligen tycker jag att politikerna visat prov på uselt ledarskap. Känslan är att kommunen inte vill att barn och ungdomar ska hålla på med fotboll. I sex år, så länge jag varit tränare i LFK, har den här frågan nonchalerats, säger Peter Åberg.
– Nu när bygget i Veinge lagts på is skapar det stora problem. Kommunens andra konstgräsplan borde ha varit klar och prioriterats tidigare, säger Kim Gustafsson.

Orsaken till den beska kritiken är det konstgrässchema som presenterats. Fram till 19-tiden på vardagarna har ungdomslagen tillträde. Efter 19 tar seniorerna över tills lyktorna släcks vid 22.
Helgtiderna är vikta åt träningsmatcher och Allianscupen.
Dam- och herrlagen i kommunen har solidariskt tilldelats tider, oavsett division, vilket ställer till det för klubbarna högre upp i seriesystemet.
När det gäller div 3-laget LFK har de fått två timmar per vecka – på halvplan. Under sommarsäsong har laget tre-fyra 90-minuterspass i veckan på helplan.
– Det säger sig själv att det inte går att bedriva en vettig sportslig verksamhet, säger Åberg uppgivet.
– Vi kommer bara att spela på helplan när vi spelar match. Vi kommer att ligga efter sportsligt när serien startar. Publiken som kommer och tittar på våra matcher i vår kan ju ha det i åtanke…det har gått åt helvete för långt, säger Peter Åberg med stor bitterhet i rösten.

Tvingas du i och med detta sänka er sportsliga ambition?
– Självklart! Det begränsar min fotbollsfilosofi men tyvärr har det här pågått så länge att man vant sig, säger Peter Åberg och menar att förutsättningarna och miljön även påverkar möjligheten att värva spelare.
För att överhuvudtaget ge killarna tillräckligt med träningstimmar i kroppen tvingas Åberg att kasta in boxning, i gympasalen i Östra Karup, på schemat.

Samma drastiska boxningsbeslut har även Kim Gustafsson i div 4-laget Genevad/Veinge IF tagit.
– Vi vill träna fyra gånger i veckan och behöver få ihop träningstimmar. Jag känner ordföranden i Halmstad AIS och ska försöka sy ihop något så kan vi fokusera på spänst och fotarbete.
Gustafssons lag har fått två halvplanstimmar – 19-20 på onsdag respektive fredag kväll.
– Med matcher på helgen är fredagskvällen helig. Det är enda gången i veckan killarna är lediga och det går inte att motivera dem att komma, säger Kim Gustafsson till LT.
Han jämför med LFK:s seriekonkurrent Snöstorp/Nyhem som har fyra pass i veckan – 17.30-19.00 – på helplan.

För att få ihop träningstimmar har han därför gett sig ut på konstgräsjakt utanför kommungränsen.
Första budet var Sannarp i Halmstad. Men efter att ha blivit informerade att det skulle kosta 27 000 kronor i hyra (mer än dubbel taxa jämfört med vad Halmstadlagen betalar) gick sökljuset vidare.
– Vi försökte i Harplinge. Det skulle kosta 3 500 kronor men då uppmärksammande Halmstad kommun dem om vilken taxa som gällde för oss och då fick vi priset höjt till 13 000 kronor.
I stället blir det en timme i veckan på Skedalaheds 7-mannaplan.
– Jag har bett kommunen om att underhålla grusplanen i Veinge åt oss. Men svaret blev att de inte hade resurser till det, suckar Kim Gustafsson.
– Det är ett oerhört pusslande. När vi letar nyförvärv undrar de över våra träningsförhållanden och vi kan inte svara. Det blir svårt att konkurrera och på längre sikt halkar vi efter både i attraktionskraft och utveckling.

×