Kanske ett ofrivilligt erkännande

Donald Trump kan ha erkänt ett brott när han skrev på Twitter att han kände till att hans före detta rådgivare i nationell säkerhet Michael Flynn ljugit för FBI om kontakter med den ryske ambassadören. Det skulle kunna innebära att Trump hindrat rättvisan när han sen ville att FBI skulle lägga ner utredningen mot Flynn.
Trumps advokat John Dowd hävdade i efterhand att det i själva verket var han som skrivit tweeten. Det verkar dock osannolikt att en jurist skulle göra ett så klumpigt misstag som att formulera en tweet som fick hans klient att låta skyldig till brott. Tweeten har dessutom stavat fel till en vanlig juridisk term, vilket gör det än mer osannolikt att Dowd skulle ligga bakom. Det är oklart om det skyddar Trump: tweets från hans konto räknas som presidentens ståndpunkt, eftersom Vita huset tidigare menat att Trumps ilskna Twittersvada ska ses som officiella uttalanden.
Trump har hintills varit extremt motståndskraftig mot skandaler och motgångar som skulle fått andra presidenter på fall. Förmodligen måste det till ett renodlat lagbrott för att han ska kunna avsättas. Sexuella trakasserier och konsekvent ljugande har inte påverkat hans ställning. Om man kan bevisa att Trump känt till att Flynn ljugit om kontakter med Ryssland skulle man möjligtvis kunna inleda impeachmentförfarandet mot presidenten.

×