Upprop för bättre skolmat

Laholm Använd smör i skolmaten i stället för margarin och se till att barnen får näringsrika mellanmål. Det anser föräldrar i Laholms kommun som ställt sig bakom ett upprop för bättre mat i skolor och förskolor.

Föräldrarna har fått nog av lättprodukter i förskolan och skolan. Produkterna ger sämre mättnad och sämre näring menar de. Nu vill föräldrarna att barnen serveras riktigt smör och näringsrika mellanmål.
– Bort med margarinet och bort från mackträsket. Ofta serveras mackor till både frukost och mellanmål. Det finns så mycket annat att servera, som bananpannkakor eller smoothies, säger Jessica Neogard, mamma till tre barn i åldrarna 4, 7 och 10 år.

Jessica Neogard, som bor i Skogaby, har dragit igång en namninsamling på nätet för att uppmärksamma fler föräldrar på matfrågan. Efter en genomgång av maten i skolan och förskolan tyckte hon att förbättringar kan göras.
Hon menar att smör gjort på naturliga råvaror är mer hälsosamt och att barnen håller sig mätta längre.
– Jag ville se över detta och bad om recept. Jag är nyfiken och bryr mig mycket om detta, säger Jessica, som jobbar som personlig tränare och kostrådgivare.

Matkampen började med att Jessica Neogard lämnade in en lapp till kommunen om specialkost. När hon tog upp frågan till diskussion med andra föräldrar märkte hon att fler var intresserade och gärna hade sett att någon engagerat sig för alla barn. Nu hoppas hon och andra föräldrar kunna påverka politiker och tjänstemän i kommunen.
– Jag har inte kunnat hitta något krav i kommunens upphandling om exempelvis mängden tillsatt socker. Kanske borde man hitta någon slags grundpolicy för dessa frågor, resonerar Jessica.

Laholms kommun har en målsättning att 85 procent av maten som serveras i skolan och förskolan ska vara lagad från grunden. Köken försöker dessutom använda så rena produkter som möjligt för att minimera olika tillsatser i maten.
Det är en bra början menar Jessica.
– Men jag tänker att man skulle kunna öka det lite till och kanske laga egen buljong och egna såser.

Hon poängterar att hon inte vill klanka ner på någon, utan att det handlar om att komma med förslag på hur maten i skolan och förskolan skulle kunna bli ännu bättre.
– Se det inte som något negativt. Om en annan kommun gjort en viss förändring, så kan man titta på det och fundera över hur lär vi oss av detta, säger Jessica och fortsätter:
– Det handlar inte bara om skollunchen. Många barn äter både frukost, lunch och mellanmål i förskolan eller skolan.

När det gäller just smör- kontra margarinfrågan, finns det olika uppfattningar i forskningen kring fetter. Livsmedelsverket rekommenderar att man använder just margarin och lättprodukter eftersom att det innehållet omättat fett och att det därför skulle minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Många kommuner väljer därför att följa livsmedelsverkets råd. Men i till exempel Haninge kommun och Kalmar har man valt att använda smör i skolmaten.
– Livsmedelsverkets rekommendationer är bara råd. Det är ingen lag, menar Jessica.
Nästa steg blir att lämna över namnunderskrifterna till kommunstyrelsen.
”Näringsrik, naturlig och giftfri mat”, heter Laholms föräldrarnas namninsamlingen på Facebook, som på onsdagseftermiddagen hade 47 namnunderskrifter.

×