Allvarligt sabotage mot mobiltelemast

Mellbystrand Den omskrivna mobilmasten i Mellbystrand utsattes för knappt två veckor sedan för ett allvarligt sabotage.
Under drygt två dygns tid var masten strömlös.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Kamran Alemdar, pr- och informationschef på Hi3G Access.

Vid 23-tiden fredagen den 17 november tog en eller flera okända gärningsmän sig in på företaget Hi3G Access mobilmastområde vid Påfågelvägen i Mellbystrand.
Enligt polisanmälan ska ett elskåp ha brutits upp. Exakt hur attacken gått till rent tekniskt är okänt men klart är att hela mobilmastanläggningen blev strömlös.
– Det resulterade i allvarliga störningar i mobilnätet och det dröjde innan vi fick ut tekniker på plats, säger Kamran Alemdar på Hi3G Access.
Enligt Alemdar slogs mobilmasten ut vid 23-tiden på fredagskvällen och kunde återstartas först på måndagsmorgonen drygt två dygn senare.

Hi3G Access ser väldigt allvarligt på sabotaget, framförallt på grund av dess allvarliga konsekvenser.
– Det kan ha skapat problem att nå polisen och larmnumret 112. Exakt hur det drabbade de boende i området vet jag inte. Det är så klart väldigt allvarligt när det påverkar viktiga samhällsfunktioner, säger Kamran Alemdar.
Alemdar berättar att det inte är första gången som den omtvistade mobilmasten utsatts. I somras utsattes masten för skadegörelse men lördagens attack betraktas som allvarligare.
– Jag vill av säkerhetsskäl inte gå in på några exakta detaljer, säger Kamran Alemdar och berättar att incidenten i somras rapporterades till Post- och Telestyrelsen (PTS).

Sabotaget kommer enligt laholmspolisen att utredas av roteln för grova brott i Halmstad.
Enligt Kamran Alemdar hade Hi3G Access på måndagseftermiddagen inte tagit något beslut om att skärpa säkerheten kring den aktuella mobilmasten.
– Vi ser hela tiden över säkerheten och hotbilden över våra mobilmastsajter. Vi har inte tagit något beslut ännu, vi får se vad polisutredningen mynnar ut i.
Mobilmasten som ägs av Hi3G Access på mark arrenderad av Laholms kommun har fått häftig kritik.
Protesterna från grannar har varit högljudda mot 3:s nya mobilmast intill den lilla ängen och en stor grupp överklagade kommunens bygglov.
Kritiken har gällt placeringen i grönområdet alldeles intill den informella lilla festplatsen och diskussionen om elektromagnetisk strålning.
Ärendet har även avgjorts i mark- och miljödomstolen som i våras dömde till Hi3G Access favör.

×