En ny variant av fotboll tänker initiativtagarna Peter Johnsson och Håkan Ejwertz sprida genom gåfotboll.Foto: Oskar Svensson
Peter Johnsson och Håkan Ejwertz har redan börjat träna på fotboll i långsam takt.

Korpen satsar på fotboll i gångfart

Laholm Alla kan inte röra på sig och motionera som man önskar.
Nu ska gåfotbollen spridas och ge möjlighet att komma igång med träning.
– Det passar alla oavsett ålder, säger initiativtagaren Peter Johnsson på Korpen Engelaholm.

I England har intresset för gåfotboll exploderat. Bara sedan något år finns det i dag över 800 lag där man har seriespel. En variant av fotboll som engelska fotbollsförbundet satsar på och siktar på att inom en femårsperiod arrangera världsmästerskap i.
Nu har gåfotbollen, som gamla elitspelare för några år sedan började med, nått Laholm.
Bakom initiativet står Peter Johnsson och Håkan Ejwertz, som kom i kontakt med den nya fotbollsvarianten på var sitt håll.
– Det är ensamsamhället som finns i dag som vi vill bryta. Många i dag sitter på var sin kant och gör inte så mycket, så var det inte tidigare, menar Peter Johnsson.
De två vill nu sprida gåfotbollen till allmänheten inom Korpens regi.
– Det är som helt vanlig fotboll förutom att man inte får springa eller tackla. Det blir lika bra fotboll om alla utgår efter samma förutsättningar, berättar Peter Johansson.
– Är man bollspelare så vill man spela så länge man lever. Detta är en chans att fortsätta, menar Håkan Ejwertz.
I dag finns det många i gruppen på över 50 som antingen tappat lusten eller inte kan röra på sig som tidigare.
Gåfotbollen, ska vara en ingång till att börja motionera igen.
– Men det är även en social bit där man får träffas och lära känna nya människor, säger Håkan Ejwertz och fortsätter:
– Detta är ett sätt att även förebygga hjärtsjukdomar, stroke och andra folksjukdomar. Det är en fantastisk möjlighet att komma ut och röra på sig.
– Det här ligger i tiden. När som jag kommit upp i över 50 så märker man själv att kroppen är stel. Alla kan inte springa men gå kan man göra, berättar Peter Johnsson
– Men det passar också unga och som är på väg tillbaka från någon skada, tillägger han.
Redan nu kan intresserade spela gåfotboll två gånger i veckan, onsdagar och söndagar på Folkhälsocentrum under vintertid, och på Rabbit ground vid Glänningesjö under sommarhalvåret.
Men duon tänker långsiktigt med sina planer. Målet är att starta seriespel i vår.
– Först och främst är tanken att se hur intresset är. I början är det tänkt att bara spela lite enklare matcher och om folk tycker det här är roligt och trivs så tänker vi starta seriespel framåt vårkanten, säger Håkan Ejwertz
– Vi har allt, det är bara spelare som ska till. Detta riktar sig till alla, både företag och allmänheten. Så det är bara till att bilda lag, säger Peter Johnsson.