Karl-Johan Johnsson. Foto: Olle Johnsson/ Arkivbild

Efter miraklet i Milano siktar Karl-Johan Johnsson på VM

laholm Igår kvalificerade sig Sverige för VM efter att man slagit ut självaste Italien i playoff.
Ränneslövsbördige Karl-Johan Johnsson var med i det svenska laget och när LT-sporten fick tag på honom var han så klart överlycklig över avancemanget.

– Det känns så klart sjukt mäktigt. Det är väldigt stort och jag har aldrig varit så nervös som jag var under matchen, säger Karl-Johan Johnsson.
Sverige lyckades med det ingen, förutom kanske spelarna och ledarna i laget, hade trott. Man slog ut Italien och spelar VM i Ryssland nästa sommar. Karl-Johan Johnsson satt på bänken och berättar dagen efter vilken upplevelse det var.
– Det var riktigt nervöst eftersom man visste hur mycket som stod på spel. Det var ju ett jäkla tryck på läktarna dessutom och stämningen runt omkring var magisk.

När kände du att du att det var klart och att du kunde slappna av?
– Det kände jag nog inte förrän slutsignalen gick, skrattar han.
– De pressade på bra mot slutet och då var det bara att hålla ut. När det blev fem tilläggsminuter tänkte jag bara nej nej nej. Men det gick ju.

Scenerna efter matchen kommer så klart att bli klassiska i svensk fotbollshistoria.
– Alla bara sprang omkring, det var så mycket känslor. Det var sjukt många som grät och kramades, framförallt när vi firade tillsammans med de svenska fansen, berättar han.
Efter matchen väntade först dopningskontroll för några av spelarna och sedan kunde firandet ta fart på allvar.
– Först firade vi ordentligt på planen och sprang fram till Kanal 5:s utsända, vi råkade nog röja ner deras studio, skrattar han.
– Efter det tog vi oss in i omklädningsrummet där det bjöds på champagne. Vi bara dansade och skrek då.

Lagkapten Andreas Granqvist fick sitt huvud rakat, vad hände där?
– Jag visste faktiskt inte om det innan utan helt plötsligt var det en annan Granqvist, utan hår, som kom fram.

Efter matchen blev det middag och sedan lite fri tid för spelarna. Flera i laget valde att ge sig ut i Milano-natten, ”Kalle” stannade på hotellet.
– Jag kom ändå inte i säng förrän runt fyra på morgonen och skulle sedan upp strax efter fem för att flyga hem till Frankrike. Men det var värt lite sömn efter en sådan kväll, säger han.
En som hade det lite tråkigare var Jakob Johansson som skadade sitt knä allvarligt. Laget hyllade honom så gott de kunde.
– Vi höll ett tacktal till honom. Hade det varit till mig hade jag bölat hur mycket som helst, men han bara satt där iskall. Typisk Jakob som är så lugn.

Den store arkitekten bakom den svenska succén är ändå Janne Andersson, vad betyder han för det här laget?
– Det blev en nystart för hela landslaget när han kom in. Han har gett förtroende till många som varit i skuggan tidigare, titta bara på ”Granen” som nu är lagkapten.
– Direkt från början blev vi en tajt grupp och det är mycket tack vare Janne. Han vet vad han vill hela tiden och är bra på att få fram det till spelarna.

Nu kan du bli den förste från Ränneslöv att spela i ett VM, hur känns det?
– Om jag blir uttagen tror jag att jag är den förste därifrån. Men det är sju månader dit så det gäller att vara skadefri och fortsätta att köra på. Jag hoppas så klart att jag kommer med, avslutar han.