Sverige jublar efter slutsignalen i måndagens VM-kval, playoff, andra matchen, mellan Italien och Sverige på San Siro i Milano. Matchen slutade 0-0 och Sverige går vidare till VM. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sveriges Viktor Claesson och Italiens Alessandro Florenzi och Giorgio Chiellini under måndagens VM-kval, playoff, andra matchen, mellan Italien och Sverige på San Siro i Milano. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Jakob Johansson bärs ut på bår efter att ha skadats. Foto: Luca Bruno/(AP Photo/TT
De svenska spelarna värmer upp inför måndagens VM-kval, playoff, andra matchen, mellan Italien och Sverige på San Siro i Milano. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Svenskar redo för playoff till VM. Foto: Flavio Lo Scalzo/ANSA via AP/TT

Sverige till VM efter bragdmatch

Fotboll Sverige är klart för VM i fotboll. Och inte på vilket sätt som helst. Det var Italien som slogs ut. Italien som inte missat ett VM-slutspel på 60 år.

 

Arrivederci, azzurri, liksom.

Efter en klassisk blågul hjälteinsats med försvars- och målvaktsspel i fokus slutade matchen på San Siro i Milano 0-0. Vilket innebär att Sverige gick vidare på det totala resultatet 1-0, målet gjort hemma på Friends Arena av Jakob Johansson som snöpligt nog tvingades utgå skadad redan efter 17 minuter i returen.

Men ersättaren Gustav Svensson skötte sig utmärkt.

Framför allt skötte sig backlinjen med Andreas Granqvist som stor härförare strålande. Och målvakten Robin Olsen, som fick sitt genombrott i Malmö FF, höll nollan.

Efter San Siro-Sven från Helsingborg har vi nu fått en ny svensk målvaktshjälte. San Siro-Robin.

– Det går inte att beskriva hur det här känns. Det gör faktiskt inte det. Det är för svårt att ta in just nu. Att hålla nollan i två matcher mot Italien, det är grymt starkt kämpat av grabbarna, sa en lite tagen förbundskapten, Janne Andersson till Kanal 5, efter att röken skingrats.

Hans första uppdrag som förbundskapten efter Erik Hamrén var att försöka ta blågult till VM – utan Zlatan – i en oerhört tuff kvalgrupp som innehöll både Frankrike och Holland. Men Sverige skrällde gång på gång och tog sig till play-off. Då blev det otur med lottningen – Italien. En oerhört svår uppgift på papperet, nästan omöjlig.

Men det gick alltså vägen.

– Jag trodde faktiskt på det, för italienarna fortsatte hela tiden med sitt inläggsspel och där inne hade vi Granqvist och Nilsson-Lindelf som de inte vann några dueller mot. Men det blve väldigt defensivt, vi kunde inte göra mycket annat. Dels var de för skickliga, dels hade vi inte kraft och efter skador och byten inga vapen kvar till slut offensivt. Det var bara att hoppas att det skulle hålla, att vi kunde hålla emot hela vägen, berättade Janne Andersson.

– Härligt för killarna, speciellt de som kanske såg sin sista chans att spela ett VM. Det kom en del tårar, jag fällde några jag också.

– Jag är i chock. Vi var knappast favoriter ens när kvalgruppen började och definitivt inte mot Italien. Jag är så förbaskat stolt över vad vi har åstadkommit här, sa Marcus Berg till Kanal 5 en stund efter slutsignalen.

Matchen var som väntat en riktigt tuff pärs för de blågula spelarna. Italien låg på hårt i 90 plus fem minuter, spelade nästan uteslutande på den svenska planhalvan och radade upp inlägg in mot det svenska straffområdet, där backlinjen och målvakten Robin Olsen hade mycket att stå i.

Vid ett tillfälle var bollen på väg in mot ett öppet mål, men halvlekens bäste spelare Jonas Granqvist rensade undan en meter före mållinjen.

De azurblå spelarna var klasser bättre än på Friends Arena i fredags och framför allt spelmässigt samtidigt som Sverige haft en mer defensiv prägel på taktiken än vad fallet var på hemmaplan. På topp fick Marcus Berg och Ola Toivonen i princip ingenting alls att jobba med och de svenska chanserna uteblev i princip helt, även om det varit två situationer som domaren möjligtvis kunde ha bedömt som italiensk hands i eget straffområde. Men i båda fallen slog domarna ut med armarna.

En jobspost för det svenska laget var att Jakob Johansson, målskytt i hemmamatchen, utgick med befarad knäskada och ersattes av Gustav Svensson. Därmed saknarde förbundskaptenen Janne Andersson båda sina förstaval på innermittfältet på grund av skador.

Så småningom byttes Ola Toivonen ut mot Isac Kiese Thelin och Victor Claesson mot Rhodin. Det spelade ingen roll.

– Det är det som är så fantastiskt med det här gänget, det är så många som bidrar, alla jobbar för varandra och bidrar. Det är ett fantastiskt lagspel, sa Janne Andersson.