Laholm vann mot Halmia men föll mot Onsala i kvalet till nästa års nationella U17-serie. När kvalvinnande Onsala tackade nej till att spela i serien gick frågan vidare till Laholm, som nu alltså också tackat nej. Föreningen väljer att hellre satsa på akademilaget kommande år, för att kvala på nytt nästa höst. FOTO: Lars-Åke Englund/ARKIV

LFK avstår U17-plats – satsar på akademin

LAHOLM LFK erbjöds platsen i U17-serien efter att Onsala som vunnit kvalet tackat nej.
Men nu lämnar Laholm samma besked.
– Det är många småfaktorer som är anledningen, säger Peter Åberg.

Uddamålsförlusten mot Onsala gjorde att Laholm inledde omställningen till nästa säsong utan ett U17-lag i de nationella serierna. När man två veckor senare ändå erbjöds en plats tackade man efter lite tanketid nej.
– Efter individuella samtal med 00:or och 01:or fann vi att det skulle bli svårt att få ihop ett slagkraftigt lag. Med vår erfarenhet från i år känns det som att det krävs erfarna 01:or, och alltför många av dem var tveksamma. De har hela tiden spelat med 00:orna och fortsätter hellre göra det i akademin, säger Åberg.

Att släppa fram ett rent 02-lag hade varit ett alternativ, men det bedömde man som en för tuff uppgift.
– Dessutom var det ingen av tränarna i 02-laget som ville ta sig an att träna ett lag i U17-serien, säger Åberg.

Borde man inte haft samtalen med spelarna redan innan kvalet, för att veta om man ville spela i serien?
– Det kunde man ha haft. Men hade vi vunnit kvalet hade vi gått in i serien helhjärtat. Nu fick vi frågan först två veckor senare, och då hade det redan börjat lämna lite spelare.
– Huvudanledningen till att vi tackar nej till platsen är att styrelsen hellre vill satsa på akademin än på U17 där det är för många lösa trådar.
Laholm kommer dock fortsätta att försöka kvala in till U17-serien. Nästa års kull, 02:orna, är de första av många där föreningen kan ställa upp med rena åldersgrupper. 01:orna, som skulle blivit äldst i U17-laget nästa år, har hela tiden spelat med 00:or.
– 00 och 01 har spelat ihop i många år och skapat band som inte 01 och 02 har. Det kan ha varit därför som många tvekat. Man har hellre velat fortsätta spela och träna med sina kompisar, så vi hoppas att de fortsätter i akademin.