Kommunchef Peter Andersson hälsar välkommen.
Bibliotekarie Martina Bogren och kommunarkivaire Malin Åkerman höll i trådarna vid Barnens arkiv. FOTO MAX HOLMGREN
Både Mira och mamma Malin var nöjda med Barnets Arkiv. FOTO MAX HOLMGREN

Arkiven öppnades för hungriga sökare

LAHOLM Synd och skam stod som tema när Laholms kommunarkiv och stadsbiblioteket slog upp dörrarna för årets upplaga av Arkivens dag. Nytt för i år var att även barnen fick chans att utforska arkiven, detta i ett alldeles eget barnarkiv.

Det var stor uppslutning när kommunchef Peter Andreasson hälsade besökarna välkomna till den årliga upplagan av Arkivens dag.
– Har synen på moral och omoral förändrats? Är det andra saker som är synd i dag som inte var det förr?
Dessa frågeställningar öppnade Peter Andreasson med i sitt välkomsttal. Utifrån dem förklarade han sedan själva temat för dagen. Nyfikna åhörare fick här ta del av hur man förr såg på utomäktenskapliga barn. En skam som i dag kan kännas främmande.
– Om man blickar tillbaka i våra arkiv ser vi hur det alltid var kvinnan som fick ta skulden för utomäktenskapliga barn. Detta sågs som en stor skam, informerar Peter Andreasson.

Kommunchefen betonar även arkivens värde och nytta.
– Jag vet inte hur många betyg vi trycker nere i arkivet. Arkivet är det absolut bästa ”bra ha”-ställe för att komma ihåg vart man lagt sina betyg. Utifrån arkivet kan vi sedan se hur tiden kommer och går.

Förhoppningsvis är inte synd och skam den vanligaste känslan för de allra yngsta besökarna. Nytt för i år var att även barnen hälsades välkomna med ett alldeles eget barnarkiv.
– Vi har gjort en tipsrunda på barnavdelningen. Här blandas frågor från både arkiv- och barnlitteraturhållet, som vi då anpassat för barnen. Som pris får barnen både en medalj och en bok om sjörövare. Vi ger också barnen möjligheten att få rita sitt eget släktträd, berättar kommunarkivarie Malin Åkerlund, som var en av de ansvariga för Barnens arkiv.
Några som var nöjda med initiativet var tvååriga Mira Staflund och mamma Malin Staflund
– Jag tycker att det är väldigt trevligt med Barnens arkiv. I dag har Mira både fått rita och måla, säger Malin Staflund.