Näringslivsutvecklaren Anna-Lena Karlsson och näringslivschefen Peter Larsson ser fram emot att knyta till sig nya kontakter under årets näringslivsdag den 23 november. Här är de i samtal med pedagogen Josefine Hervén och Mats Franzén, samordnare mellan skola och arbetsliv. Foto: Oskar Svensson
Komikern Johan Wester är moderator under näringslivsdagen i Laholm. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

Middag och mingel ska bygga broar

LAHOLM Förutom matnyttiga föreläsningar inom näringslivet, kryddar man från arrangörshåll med en middag mellan näringsliv och kommun på årets Näringslivsdag i Laholm på Campus.
Där är tanken att deltagarna under trivsamma former ska kunna utbyta idéer med varandra.

För fjärde året i följd blir det näringslivsdag i Laholm. I år med banderollen, tillsammans.
Under dagen bjuds det på föreläsningar med Johan Book, Motivationsbyrån, som föreläser om ledarskap samt Joel Sandén, från Region Halland, som kommer att berätta mer om digitalisering.
– I dag kan man inte blunda för digitaliseringen. Det är en självklarhet, berättar näringslivsutvecklaren Anna-Lena Karlsson vid näringslivsenheten på Laholms kommun.
Näringslivsdagen leds av moderatorn och komikern Johan Wester.
– Man vet ju om att han är rolig men man blir samtidigt djupt imponerad av hans stora samhällsengagemang, så att få ha med honom var en dröm för oss och vi är otroligt glada över att han kunde vara med i år, säger hon stolt.

Mellan akterna kommer det ges plats åt mingel och tillfälle för utställare att visa upp sig.
– Vi ville testa på något nytt efter tre år med seminarium. Nu ska man få möjlighet att prata av sig, mingla runt och träffa kollegor på en fika, berättar Anna-Lena Karlsson.
Nytt för i år är också att man inför en middag på kvällen på någon av stadens restauranger, Rökeriet, Annabelle eller Stadshotellet, där man kan knyta till sig nya vänner inom näringslivet och bland chefer inom kommun.
– I vanliga fall befinner man sig i en stor sal med mycket myller omkring sig. På sin höjd pratar man med dem som finns närmast vid sådana tillfällen men detta ger en unik chans att träffa nya bekantskaper inom näringslivet och chefer inom kommunen för att diskutera och utbyta idéer med varandra, säger Anna-Lena Karlsson.

Tanken är att man ska bli tilldelad ett bord tillsammans med 8-10 andra på en restaurang och avnjuta en trerätters middag tillsammans och samtidigt diskutera, umgås och lära känna nya personer och kollegor inom näringslivet.
– Finns det ett ämne som förenar kommun och näringsliv så är det ledarskap. Det är ett ämne som är aktuellt för alla, säger Anna-Lena Karlsson.
– På det sättet kommer deltagarna närmare varandra och får ett utbyte inom olika ämnen, berättar hon vidare

Idén kom från kommunchefen Peter Andreasson.
– Han hade varit med på ett liknande koncept ”Dinners with friends” i Helsingborg. Med sig hem hade han fått elva nya bekantskaper. De kommer han att kunna ringa och prata med för att få tips. Det hoppas vi andra ska få genom det här konceptet, så detta vill vi testa.
För dem som vill avsluta på ett enklare sätt erbjuds en afterwork.
– Man hinner inte kamma sig och göra sig i ordning och på det här sättet blir det lättsamma former, menar Anna-Lena Karlsson.
Näringslivsdagen är den 23 november.
– Det känns som vi fått ihop ett bra program av det här, säger hon nöjt.