Dan Olsson, skidområdeschef, Vallåsen. Foto: Lina Millberg
Snötillverkning i Vallåsen. Foto: Lina Millberg
I två stora containrar pågår snötillverkningen för fullt. Ett stort rör är kopplat till den understa containern, som blåser ut snön i backen. Foto: Lina Millberg
Vallåsens skidområdeschef Dan Olsson beskriver snöfabriken som ”en stor isskrapa”. Foto: Lina Millberg
Vallåsen. Foto: Lina Millberg

Unik satsning på snöfabrik

Våxtorp Vallåsens skidanläggning satsar flera miljoner på en toppmodern snöfabrik. Den nya tekniken ska förlänga skidsäsongen och göra anläggningen mindre beroende av det milda vintervädret i Halland.

Den som spanar upp mot backarna på Hallandsås kan kanske se en liten skymt av den vita snö som just nu pumpas ut från Vallåsens nya snöfabrik. Förhoppningen är att skidanläggningen med hjälp av ny teknik ska kunna säkra ett öppningsdatum i december till nästa säsong.
Snöfabriken består av två stora containrar stapplade på varandra.
– Det är som en jättestor isskrapa. Den skrapar loss isen från väggarna, isen faller sen ner i en trumma till containern under och en kompressor blåser ut isen med hjälp av luft, förklarar Dan Olsson, skidområdeschef på Vallåsen.

Snöfabriken innebär en investering på 7,5 miljoner kronor. Det är en del i företagets uttalade mål att bli bäst i Norden på att spara och producera snö. Att driva en skidanläggningen i södra Halland har sina utmaningar. Inte minst när det gäller klimatet.
– Nu kan vi ha snöproduktion från oktober till april, säger Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen.

Tillverkningen av snö verkar än så länge fungera enligt förväntningarna. Tanken är att snöfabriken ska börja producera snö i oktober för att till nästa säsong kunna öppna skidbackarna till jullovet. På ett dygn kan den ta fram 200 kubikmeter snö. Det motsvarar drygt 20 lastbilar med snö.
Alla Vallåsens spår och backar kräver 120 000 kubikmeter snö.
– Ingen har testat det här på våra breddgrader innan. Vi är först ut. Målet är att få till en överproduktion av snö och att vi kan spara snö över sommaren, säger Jesper Malmquist.

Fördelen med en snöfabrik är att den kan producera snö även när det är plusgrader. Något som är svårare för anläggningens snökanoner. Branäsgruppen, som äger skidanläggningen, har sedan ett par år tillbaka arbetat med att spara snö över sommaren. Vallåsen har också gjort försök och inom forskningen är detta högaktuellt, eftersom även de stora skidanläggningarna har problem med mildare vintrar.
– Det är en utmaning, men också väldigt spännande. Tekniken går fort fram och det finns bra lösningar, säger Jesper Malmquist, som berättar att Vallåsen använder en slags Goretexliknande duk för att bevara snön.
Målet är att kunna spara en grund av snö inför den kommande säsongen.