Hishults byalags ordförande Göran Svensson och föreningen ska med husköpet av det gamla kommunhuset göra om det till en plats för ungdomar. Arkivbild

Hishults byalag köper hus till ortens ungdom

Hishult Byalaget i Hishult har köpt det gamla kommunhuset i Hishult och kommer på så vis låta byggnaden leva vidare i byns anda med fokus på ungdomar.

Föreningen Hishults byalag har tidigare fått förfrågan om att köpa det gamla kommunhuset i byn. Då sa man nej och insåg att det skulle bli en dyr affär.
Nu är det andra tongångar.
Sedan några veckor tillbaka har huset, som varit skola, kommunhus och bibliotek, under årens lopp, varit ute till försäljning.

Med ett eget kapital på en halvmiljon och banklån på 50 000, har nu Laholmshem godtagit budet på 550 000 kronor av Hishults byalag.
– Det är fortfarande väldigt nytt för oss. Allt blev klart i dag (läs på onsdagen), säger ordföranden Göran Svensson för Hishults byalag.
Att det är en lokalköpare är det många Hishultsbor som gläds åt.
– Det har varit mycket surr i byn om vad som kommer hända med huset men nu är säkert många Hishultsbor glada och tillfredsställda med att byggnaden tillhör oss Hishultsbor, för det har det alltid gjort, säger Göran Svensson.

Tanken är att göra något för byns ungdomar.
Det var 2015, när Hishultsbon och lantbrukaren Bror-Erik Nilsson, gick bort, som han valde att donera en miljon kronor till byalaget. Pengar som är öronmärkta till ungdomarna i Hishult. En vilja byalaget tänker förverkliga.
– Det viktiga nu är att göra det bästa av huset och göra något trevligt för ungdomarna, för det är det som genomsyrat Bror-Eriks vilja, han värnade om ungdomarna i byn. Det är prio ett, berättar Göran Svensson.
Han fortsätter:
– Vi är jätteglada över det här. Men det är samtidigt lite med skräckblandad förtjusning vi har huset i vår ägo. Det är roligt att kunna glädja andra Hishultsbor men vi vet om att det är mycket jobb som väntar, för inget flyger på en och vi alla i föreningen jobbar helt ideellt.

Den närmaste åtgärden för lokalen är att byta ut oljepannan och elelementen. Dessutom finns det två lägenheter som ska renoveras.
Styrelsen kommer att träffas på måndag och dryfta om byggnadens framtid.
– Utgångspunkten nu är att huset är vårt. Sedan får vi ta allt därefter, säger Göran Svensson och avslutar:
– Men det här ska vara ett hus för ungdomarna. De vill ha mer än en byggnad att vara i, så de nöjer sig så klart inte bara med sitta och glo på varandra, så vi kommer även framöver att träffa ungdomarna och spåna vad de vill göra.
– Det är väldigt barnrikt i byn i dag, så vi ser bara ljust på framtiden.