Emeli Hansen tycker att hon hittat en bra kombination av yrken – florist och dekoratör – för de olika uppdrag hon vill arbeta med.Foto: Tina L Bengtsson
Barndomsdrömmen om floristyrket blev sann; de senaste decenniet har blomsterarrangemang upptagit en stor del av Emeli Hansens vardag.Foto: Tina L Bengtsson
Emeli Hansen älskar att texta. Det är oftast inte budskapet som är det viktiga, utan formen. – När jag var liten kunde jag hitta ett namn som såg fint ut, och sedan sitta och skriva det om och om igen. Det är viktigt att det blir balans på pappret när jag textar, säger Emeli Hansen.Foto: Tina L Bengtsson
Emeli Hansen.Foto: Tina L Bengtsson

Dekoratör och florist en lyckad kombination

TILLFIXARE. Emeli Hansen är dekoratören som är florist som älskar att texta och som också vill syssla med homestyling och önskar sig ett lager med en massa möbler och grejer, och Gud, var ska hon börja någonstans? För hon vill ju göra saker helhjärtat!
– Jag är alltid öppen för nytt, säger den energiska unga kvinnan som redan driver sitt andra företag och bara väntar på rätt tillfälle att utvecklas vidare.

Namn: Emeli Hansen
Ålder: 30 år
Född: Mellby
Bor: Laholm
Familj: Sambon Daniel Svensson.
Yrke: Florist, dekoratör (visual merchandiser), driver företaget EM Creations.
Intressen: Resor (gärna till andra sidan Jorden), fotografering, textning, träning, inredning.

Det är fortfarande lång tid kvar till jul, men för Emeli Hansen har det varit helg länge. Som dekoratör – eller visual merchandiser, som det numera heter – måste man ligga långt före i planeringen. Olika utsmyckningar ska letas upp och införskaffas och allt måste vara genomtänkt, i mycket god tid.

– Dessa julgranar var det hetaste fyndet jag gjorde på Formexmässan, säger Emeli Hansen.
– De är i trendiga färger och tillverkade i papp, som ju är miljövänligt och ligger i tiden.
Hon samarbetar med Hotel Riviera Strand i Båstad och Torekov Hotell som butikskommunikatör, vilket innebär ansvar för inköp med mera. Därutöver är hon dekoratör och florist för hotellanläggningarnas alla öppna ytor, såväl till vardags som vid speciella tillfällen, såsom temafester och konferenser.
Alla arbeten går dock genom den egna firman, EM Creations, för att hon ska vara fri att ta även andra uppdrag. Hon vill nämligen gärna vidga verksamheten. Detta ligger helt i linje med tidigare yrkes- och utbildningsval; trots sin relativt låga ålder har Emeli Hansen hunnit med att gå två yrkesutbildningar och driva två företag.

När hon efter studenten lärt till florist i en blomsteraffär och sedan drivit densamma i nära tre år kände hon ett starkt behov av att fortsätta utvecklas.
– Jag jobbade sju dagar i veckan, med glädje, men tänkte att det väl inte var det enda jag skulle göra i mitt liv. Jag ville flytta till Malmö, säger hon.
Emeli Hansen sålde rörelsen och flyttade på vinst och förlust till Skånes residensstad. Snart hade hon ett jobb vid Blomsterpigan på Hamngatan.
– Det är, enligt mig, stadens finaste blomsteraffär och jag trivdes väldigt bra, säger hon.

Men redan när hon drev egen blomsterhandel hade hon känt extra glädje i att skylta och exponera och då bestämt sig för att någon gång utbilda sig inom området. Efter några år var därför steget från Malmö till skolbänken inte långt.
– Nu måste jag göra något annat, kände jag, säger Emeli Hansen.
Utbildningens praktikplatser gav svar på vad som var intressant inom visual merchandising och inte: skyltningen hos en klädkedja var styrd och oinspirerande, medan homestylingen vid Alvhem Mäkleri i Göteborg var fantastiskt rolig.

– Det lönar sig i princip alltid att göra en homestyling om man ska sälja en lägenhet eller ett hus, säger Emeli Hansen.
– Och jag kände att jag verkligen hittat något jag ville syssla med. I sammanhanget var det också väldigt bra med en bakgrund som florist – en lyckad kombination, helt enkelt.
Som examensarbete startade hon egen firma och nu, några år senare, har Emeli Hansen både fasta samarbeten och enskilda uppdrag som stylist, dekoratör och florist. Hon textar också tavlor att inreda med.

Inspiration får hon på olika sätt, bland annat från exotiska platser och upplevelser.
– Jag älskar kontraster och vill gärna åka till andra sidan jorden för att upptäcka något helt nytt, till exempel hur det är att gå på grusgator och köra moped i stället för att det är som hemma, säger hon.
– Intrycken lagras liksom på något ställe i hjärnan och poppar upp då och då.
Även möten med människor ger idéer till inredning och utsmyckning och Emeli Hansen prisar sitt omfattande kontaktnät.
– Jag tänker ’Oh Gud, detta hade denna personen gillat!’.

Fotnot: Homestyling, eller homestaging, innebär att man gör bostaden så attraktiv som möjligt för tänkbara köpare och försöker minimera intrycket av den nuvarande ägaren, utan att det för den skull ser sterilt ut.

Namn: Emeli Hansen
Ålder: 30 år
Född: Mellby
Bor: Laholm
Familj: Sambon Daniel Svensson.
Yrke: Florist, dekoratör (visual merchandiser), driver företaget EM Creations.
Intressen: Resor (gärna till andra sidan Jorden), fotografering, textning, träning, inredning.