Demonstrationståg från Lagaholmsskolan till Stortorget. Foto: Oskar Svensson
Drygt 65 nationaliteter har funnits på Osbecksgymnasiet sedan 2012.
Parkskolans sjätteklassare gick demonstrationståg på den internationella FN-dagen. Foto: Oskar Svensson
Hala, Asrar, Seth, Nicklas och Malek gör färdigt flaggorna inför demonstrationståget.
Ungdomssamordnaren Sofia Larsson på Laholms kommun var talare på Osbecksgymnasiets.

Lokalt mångfald speglades på FN-dag

Laholm Mångfald och mänskliga rättigheter genomsyrade de lokala aktiviteterna då barn, ungdomar och vuxna lyfte fram allas lika värde på internationella FN-dagen.

På flera håll i Laholm uppmärksammades internationella FN-dagen för att värna om lika värde och mänskliga rättigheter.
Med egna flaggor och plakat med tilldragande slagord såsom ”Vi tror på mänskliga rättigheter, vi är schysta kompisar” gick 95 sjätteklassare från Parkskolan demonstrationståg från Lagaholmsskolan till Stortorget.
– Alla ska ha fred, det är en självklarhet, säger Nicklas Alsén i klass 6A på Parkskolan, som var en av alla elever som gick med i tåget och skrivit ”Ett hopp för fred” på sitt plakat.

I och med projektet som bordtennisklubben BTK Serve Laholm och Parkskolan stod bakom, gav detta möjlighet för eleverna att få en bredare kunskap om demokrati och fred.
– Vi har lärt oss mycket om FN:s arbete med allas lika värde, säger Asrar Jechi.
Väl vid ankomsten till Stortorget var det dans och musik som tog vid.
Sedan 2012 har elevrådet på Osbecksgymnasiet i Laholm arrangerat och uppmärksammat den internationella FN-dagen.
I år var det inget undantag.
– Det blev fler talare än vad vi först tänkt, men det var bara bra, så vi är väldigt nöjda, säger Alma Gunnarsson från elevrådet som var konferencier.

Matsalen var täckt av flaggor från 65 nationer, som symboliserar skolans elevers och personals ursprung sedan fem år tillbaka.
– Mycket i dag är individcentrerat och istället för att ha blickarna på bara sig är det viktigt att även se bortom sig. Alla har lika mycket värde. Då är det viktigt med en sådan här dag, säger Alma Gunnarsson.
– För oss är det viktigt att belysa och sprida vidare kunskapen om vikten om mångfald, integration och mänskliga rättigheter. Mycket av det påminner med mångfalden och integrationen vi har på Osbeck i dag, säger Abdullah Abdalhak, ordförande för elevrådet på Osbecksgymnasiet.
– FN symboliserar ljuset i mörkret i allt krig som är i världen i dag. Organisationen ger människor en anledning att fortsätta kämpa och inte ens mörkret kan dölja ett ljus, inflikar Alma Gunnarsson.

Sofia Larsson, ungdomssamordnare på Laholms kommun, var inbjuden som talare tillsammans med Josefin Hervén från Likabehandlingsgruppen, under den korta men intensiva tillställningen
– Jag drömde om en karriär att rädda världen som ambassadör. Men nu står jag här och får rädda världen i Laholm, och det är jag väldigt nöjd över, för världen är ju här. Vi omges av människor från mängder av olika nationer. Vi har mångfalden här och världen har kommit hit, säger Sofia Larsson, som lyfte fram sina fem kvinnliga förebilder; Alva Myrdal, Jehan Al Sadat, Anna Lindh och artisten Beyoncé, i sitt anförande.
– Men det finns en mängd förebilder här bland er också. Jag vill skicka all kärlek till er i dag, både tjejer och killar, som engagerar er i det ni tycker är viktigt.
– Ni är många och ni är starka, ni tar fajten mot mobbning, förtryck, rasism och hat, i klassrummet, omklädningsrummet eller fikarummet. Det ska ni ha en stor eloge för, hyllar Sofia Larsson, eleverna.

×