Harriet Axelsson och Kristina Sahlberg efterlyser bingemönster till skådespelarnas kostymer. Foto: Lina Millberg
Harriet Axelsson och Kristina Sahlberg efterlyser bingemönster till skådespelarnas kostymer. Foto: Lina Millberg
Harriet Axelsson och Kristina Sahlberg efterlyser bingemönster till skådespelarnas kostymer. Foto: Lina Millberg
Skådespelarnas kläder ska sys ihop av olika stickade lappar. Allt ska stickas efter bingemönster. Foto: Lina Millberg

Teater om stickkonst tar oss tillbaka i tiden

Mellbystrand ”Ett halländskt folkäventyr”, så beskrivs Strandteaterns senaste föreställning som har premiär i december. Teatern ”Binga” handlar om tre starka flickor som försörjer sig på skickandets ädla konst. En musikteater som riktar sig till alla åldrar.

– Jag har en förkärlek till folksagor och myter, säger Kristina Sahlberg, som står för manus och regi.
Kristina Sahlberg och Strandteatern har blivit ett etablerat teatergäng i södra Halland, trots att hon bara bott här ett par år. Hon och resten av gänget förbereder nu för fullt teaterns nästa produktion, som inspirerats av en folksaga.

Binga handlar om en flicka och hennes systrar som försörjer sig på att ”binga”. (Binga är det halländska gamla ordet för att sticka.) Den hemska jätten Bellum håller landet i ett järngrepp och så även de fyra åarna Viskan, Ätran, Nissan och Lagan. Den enda som kan befria dem är Binga.
– Det är en berättelse som handlar om att övervinna sina rädslor, säger Kristina Sahlberg, som berättar att hon i den gamla folksagan hon använt även kan se kopplingar till det som sker i världen idag.

När Kristina drog igång projektet, så visste hon inte riktigt vad det fanns för kulturskatter i Halland. Men hon skickade in en ansökan till Region Halland om att få stöd för att göra något med anknytning till länet.
– Jag hittade binget och det var jättekul för det visste jag ingenting om när jag började. Binget blev sen en tråd i berättelsen, säger Kristina Sahlberg.

Binge, som är ett speciellt halländskt sätt att mönstersticka, ingår även i skådespelarnas kostymer. Därför har Strandteatern efterlyst stickade lappar av det speciella mönstret. Flera bidrag har redan kommit in.
– Vi är så glada och tacksamma för all hjälp med att sticka bingemönstrat till kostymerna, säger Kristina.
– Jag tycker att det är roligt bara det kommer till användning, säger Harriet Axelsson, från Halmstads hemslöjdsförening som hjälpt till med att sticka.
Binga har premiär i december och i samband med det arrangeras även en workshop. Föreställningen kommer också att visas för eleverna på Parkskolan i Laholm.