Nellie Larsson efter målgång i klassiska Birkebeninerittet i Norge där hon slutade sexa. Foto: Hjulsnurr

Topplacerad i både Norge och Sverige

Lillehammer
Det har varit en intensiv helg för mountainbikecyklisten Nellie Larsson från Mellbystrand. I lördags slutade hon sexa i Norge och under söndagen blev hon fyra i Trollhättan.
– Det känns lite idag (läs: i går). Jag är väldigt nöjd med min helg. Det var en utmaning att tävla två dagar i rad men jag höll ihop det bra och är stolt över mina insatser, säger Larsson.

Birkebeninerittet i Norge firade 25-årsjubileum och nära 10 000 cyklister totalt startade i den klassiska tävlingen. I elitklassen där Larsson kör fanns 35 startande damer. Hon gick med de allra bästa inledningsvis men fick släppa i den första rejäla uppförskörningen.
– Efter 20, 25 minuter fick jag släppa. Jag hade klarat flera attacker från norskorna men då gick det inte längre, berättar Larsson.
Hon var dock inte ensam om att behöva släppa de fem främsta utan fick snart sällskap av två cyklister som hon kunde köra tillsammans med.
– Det underlättar en hel del. Man kan hjälpas åt att dra och det är skönt att ha ett hjul att gå på.

Efter 54 kilometer väntade den fruktade Rosinbacken.
– Jag hade blivit varnad att inte försöka gå ifrån där eftersom att det är så mycket nerför efter den backen. Att man ändå skulle bli ikappåkt om man fick en lucka.
– Nu blev det ändå så att jag gick ifrån. Jag fick en lucka som växte och sedan bestämde jag mig för att bara trampa på. Det var 30 kilometer kvar. Jag körde hårt men var ganska säker på att de bakom gemensamt skulle komma ikapp.
Larssons taktik höll dock hela vägen i mål.
– Det var en fantastisk känsla att lyckas med det. Avslutningen är rolig och häftig med mycket nedförskörning. Att komma sexa på mitt första Birken är stort för mig.
I och med att Birken firade jubileum fick de sex främsta i klassen ta emot pris på Lillehammer torg på lördagskvällen. Men det missade Larsson.
– Det var lite tråkigt. Men jag var tvungen att åka vidare och ladda om för söndagens lopp.
Svenska Jennie Stenerhag vann Birken före norskan Hildegunn Hovdenak. Larsson var knappt tio minuter efter de fyra bästa. Men inte ens minuten efter Jeanette Persson på femte plats.

Under söndagen väntade Alliansloppet i Trollhättan. Man har gjort en ny satsning parallellt med den stora rullskidtävlingen som körs under lördagen.
– Det var ett test att köra ett mountainbikelopp dagen efter och det blev succé med 500 startande och alla var väldigt nöjda med banan.

Nellie Larsson slutade på fjärde plats, trots ett lopp i kroppen från dagen innan.
– Det var en väntad placering. Jag var lite sliten fysiskt men även mentalt. Att köra Birken var en stor upplevelse. Jag var rejält trött sista 30 kilometerna av Alliansloppet men är väldigt nöjd över att jag höll ihop det så bra som jag gjorde. Det är jag stolt över.

Hade du kunnat göra något åt din placering om du varit helt fräsch i knopp och kropp?
– Då hade jag nog kunnat vara med om tredjeplatsen. Men att sluta fyra är bra, och det var ganska väntat i konkurrensen.
Nästa uppgift för Larsson blir Bockstensturen i Varberg kommande helg.
– Det är det längsta loppet i långloppscupen. Jag har aldrig kört det tidigare. Att trampa tio mil blir en kul utmaning, avslutar Nellie Larsson.

×