Marita Fredman önskar bringa människor ett ökat fysiskt och mentalt välbefinnande. Hon har sysslat med hälsa i 30 år, både i yrkeslivet och på fritiden.Foto: Tina L Bengtsson
I kväll bjuder löpcoachen Marita Fredman, med rötter i Våxtorp, på ett prova-på-pass i Mellbystrand.Foto: Tina L Bengtsson

Marita lär laholmare löpa på lätta streg

I 30 år har Marita Fredman sysslat med hälsa. För att hjälpa just kroppen på väg startar hon, tillsammans med dottern Teddi, en löpargrupp i Laholm och hoppas därigenom kunna lära sydhallänningarna springa på ett bra sätt.

Namn: Marita Fredman
Ålder: 55 år
Född och uppvuxen: Våxtorp
Bor: Eldsberga
Familj: Maken Mats samt barnen Tim, 27, Tina, 25, och Teddi, 21.
Yrke: Hälsoterapeut och föreläsare.
Tidigare sysselsättningar: Har drivit bageri i Knäred under några år samt jobbat som massör i Halmstad.
Intressen: Hälsa, träning, trädgård, familj.
Aktuell: Startar en löpargrupp i Laholm (Mellbystrand) med ett gratis prova-på-tillfälle i kväll, tisdag.

– Alla kan springa från början, men vi förstör barnens naturliga sätt genom att sätta på dem klumpiga skor. Då rör de sig inte lika lätt längre, säger Marita Fredman.
Som ledare i Runacademy vill hon visa hur löpningen kan kännas lättare, roligare och mer varierad samt bland annat hur man tar sig an en backe på bästa sätt, både uppför och nerför. I fem terminer har hon lett löpargrupper i Halmstad, tillsammans med bland andra barnen Tim och Tina, och nu är det alltså dags att starta även i södra Halland, närmare bestämt i Mellbystrand.
– Det är ju i Laholms kommun jag har mina rötter, så det kändes naturligt att dra igång här.

Det har varit mycket givande när folk kommit fram efter tidigare kurser och vittnat om sina framsteg som löpare, till exempel att de förbättrat sitt personbästa eller finner det mycket lättare att springa i backar, berättar hon.
Marita Fredman har varit ledare i Eldsberga gymnastikförening under många år, för både barn och vuxna, och dessutom tränat vuxna i friidrott. Hon är van vid att lägga upp träningen efter eget huvud.
– Runacademy har fasta ramar och från början kände jag mig instängd, men nu har jag fått tänka om lite. Jag följer givetvis det färdiga konceptet, men har hittat mitt eget flöde, säger hon.

– Man måste utgå från sig själv, annars blir det inte lika bra.
Ända sedan mitten på 1980-talet har Marita Fredman arbetat med sitt stora intresse, först som massör i Halmstad och sedan med kroppsbehandlingar och vägledning i egen regi.
Under uppväxten i Våxtorp spelade hon fotboll och volleyboll, tränade och tävlade i löpning och ville bli gymnastiklärare eller sjukgymnast. Betygen räckte dock inte till, men hennes friidrottstränare, den legendariske Knuth Svensson från Knäred, rekommenderade Lillsveds folkhögskola i Stockholm, där han själv hade gått.

Efter en utbildning till hälsopedagog öppnade sig många möjligheter för Marita Fredman, men hon ville verkligen inte sitta på en administrativ tjänst inom något storföretag. När barnen var små föll det sig naturligt för henne att starta eget, både för att kunna styra över arbetstiderna och tillbringa mer tid med barnen.

Hon varvar kroppsbehandlingar för folk med olika typer av smärta med massage, kurser och föreläsningar kring hälsa och träning för föreningar, företag och studieförbund. Målet är ett ökat välbefinnande för andra; det är det som ger henne tillfredsställelse och egen näring:
– Det händer något med mig när jag står framför en grupp och håller föredrag eller står i mitten av salen och leder ett gympapass, det är svårt att förklara, säger Marita Fredman och ler.

Hon tycker att det är bra att det finns friskvårdspeng för anställda, men är bestämd i sin åsikt om att man inte utan urskillning ska dela ut träningskort. Vi människor är inte lika och det finns inte ett specifikt recept på vad vi mår bra av, menar Marita Fredman.
– Det är bättre om var och en i stället kan få det de mår bra av. Det kan ju vara massage eller andra typer av behandlingar, likväl som träning.
– Alla har kunskapen inom sig; det är viktigt att man lyssnar på sig själv.
Under senare år har hon jobbat mer utifrån en helhetssyn som inbegriper både fysisk och mental hälsa och därför också sysslat mycket med vägledning och healing. Hon har en enkel livsfilosofi:
– Jag tror på att det finns godhet hos alla människor. Godheten vinner om vi bara väljer att se saker från den positiva sidan, säger hon.

– Man ska inte leta syndabockar och lägga vikt vid det hemska som sker, utan vid det goda.
Och som förklaring till sitt yrkesval säger hon:
– Man ska ju göra nytta i livet; själen vill göra något bra. Alla har nog någon form av kall och detta är mitt.

Namn: Marita Fredman
Ålder: 55 år
Född och uppvuxen: Våxtorp
Bor: Eldsberga
Familj: Maken Mats samt barnen Tim, 27, Tina, 25, och Teddi, 21.
Yrke: Hälsoterapeut och föreläsare.
Tidigare sysselsättningar: Har drivit bageri i Knäred under några år samt jobbat som massör i Halmstad.
Intressen: Hälsa, träning, trädgård, familj.
Aktuell: Startar en löpargrupp i Laholm (Mellbystrand) med ett gratis prova-på-tillfälle i kväll, tisdag.