Kristina Sahlberg, Strand och Kultur Laholm, arrangerade en prova-på-dag på stranden i Mellbystrand som erbjöd allt från kajakpaddling, stand-up paddle, blokart och beachtennis. Sahlbergs förhoppning är att fler ska upptäcka möjligheterna med stranden. På bilden också syns Moa Johansson, Mellbystrand, som var en av många aktiva besökare. Foto: Rickard Gustafsson
Den relativt nya sporten blokart var en av flera aktiviteter som kunde testas under prova-på-dagen på stranden i Mellbystrand.
Det var ingen kö men ändå en strid ström av människor som ville testa kajak och stand-up paddle under prova-på-dagen.
Christian Svensson från Osby var en av många nyfikna som tillsammans med sina söner vågade och passade på att prova den relativt nya segelsporten blokart på den packade sanden i Mellbystrand. Foto: Rickard Gustafsson
Blokartens sittbrunn ser i grunden ut nästan som en gokart. Med två hjul bak, ett fram samt mast och segel fungerar den som en isjakt. Hastigheter på över 50 kilometer är inte omöjliga även i relativt lätt vind.
Kommunrådet Elisabet Babic (M) passade efter avklarat kommunstyrelsesammanträde på att provköra en blokart. Politikern som aldrig seglat förut fick kläm på det direkt och visade upp oanade seglingstalanger.
Kommunrådet Elisabet Babic (M) blev helsåld på den nya (?) flugan blokart och berättade att det var längesedan hon gjort något så roligt.
Efter avklarad tur lämnade Elisabet Babic över blokarten till kommunchefen Peter Andreasson.
Självklart ville inte oppositionen genom Kjell Henriksson (S) vara sämre. Här ser instruktören Måns Oskarsson till att kommunrådet är rejält fastspänd.

”Alla borde ha en våtdräkt”

mellbystrand Kommunens västra gräns går vid havet. Där ligger också tolv kilometer strand – i princip outnyttjad.
Det anser Kristina Sahlberg, Strand och Kultur Laholm, som i tidigare i veckan slog ett slag för att väcka människors aktivitetslusta.

För två år sedan flyttade paret Kristina Sahlberg och Ariel Striim till Mellbystrand. De hade båda förälskat sig i stranden och flyttlasset styrde därefter.
Väl på plats gjorde de analysen att stranden inte alls utnyttjas i den mån den förtjänar.
– Det finns så mycket möjligheter med den här stranden, säger hon samtidigt som hon råddar för att hjälpa fler besökare att komma ut med kajaker och sup-brädor (stand up paddle).
Just denna augustitisdag blåser vinden från öst, värmen är påtaglig, och fler och fler människor letar sig ner på stranden för den Prova-på-dag som Kristina Sahlberg gjort reklam för på facebook.
– Det här var en idé som poppade upp. Men alla borde inse vilka möjligheter havet och stranden ger och hur roliga saker det går att hitta på. Alla borde ha en våtdräkt, säger Kristina.

Sedan ett tag tillbaka har Kristina och hennes man försökt att skapa samarbeten som ska öka aktivitetsnivån vid kusten.
– Vi började spåna på det när vi flyttade hit och nu försöker vi skapa ett nätverk tillsammans med andra entreprenörer, däribland restauranger och campingen för att det ska bli mer aktiviteter och kultur på stranden, säger Kristina som även håller i Strandteatern.
Under prova-på-dagen fanns det även möjlighet att prova på den ännu så länge udda sporten blokart.
Till sin hjälp hade Kristina bjudit in göteborgaren Måns Oskarsson som demonstrerade och lät besökarna testa.
– Själv hittade jag till blokarten genom isjakt, säger Måns och berättar att det bygger på samma funktion med sittbrunn och segel men med skillnaden att blokarten går på tre hjul istället för isjaktens medar.

Oskarsson berättar att blokarten uppstod i slutet på 1990-talet på Nya Zeeland där en seglingstokig grabb tillsammans med sin far, tillika professionell gokart-byggare, konstruerade den första versionen.
– Numera går det både SM, VM och EM i blokart. Men vi har inte så många stränder i Sverige där det går att segla detta.
Strandens södra delar med den hårda och tillplattade sanden visade sig vara optimal för blokart.
Christian Svensson (se LT:s förstasida) från Osby testade och blev helt eld och lågor.
– Jag tror att jag var ute i en timme. Det är fantastiskt kul, en helt otrolig upplevelse.

Har du provat innan?
– Nej, men jag har windsurfat och det känns som att jag fått bra kläm på det.

För Kristina Sahlberg blev dagen som hon hoppats på och hon utlovar fler prova-på-dagar.
– Håll utkik på vår hemsida och facebook, det kommer fler tillfällen.