Anders Borg, Frans Johansson, Bosse Nilsson, Soulaima Gourani och Fredrik Reinfeldt var några av aktörerna på onsdagens hållbarhetsmöte i Båstad. Foto: Hans Bengtsson
Bosse Nilsson sade att Helsingborg som första storstadsregion ska arbeta enligt Sustainable Tomorrows koncept.

Tillsammans igen för en hållbar framtid

Båstad För andra året samlade Bosse Nilsson i Båstad såväl lokala som globala aktörer till ett gränslöst möte om världens framtid. För första gången sedan de regerade landet ihop framträdde Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tillsammans.

Den förre statsministerns och hans dåvarande finansminister var överens om att den stora utmaningen för att göra världen verkligt hållbar i framtiden finns i Afrika.
En helt avgörande del av den framtida befolkningstillväxten kommer att ske i den världsdelen, och 2050 kommer det att finnas i stort sett lika många människor där som i Asien.
Detta talade de om vid en presskonferens på onsdagen, som följde på ett förmiddagsevenemang med cirka 250 deltagare som fick lyssna till de båda herrarnas analyser av världsläget.

De har numera lämnat partipolitiken bakom sig, Borg är verksam inom företagsvärlden och Världsekonomiskt forum i Davos, som i viss mån stått förebild för Nilssons satsning i Båstad. Reinfeldt är aktiv i en internationell organisation som sysslar med naturresursfrågor.
Båda verkar alltså inom områden som är centrala för världens hållbara framtid, så som den angrips på forumet Sustainable Tomorrow på Hotell Sand. Man diskuterade världens hållbara framtid med fokus på nr 17 av FN:s globala utvecklingsmål, ”Genomförande och globalt partnerskap”.
Reinfeldt konstaterade att den värld som formuleras i dessa mål är en helt perfekt värld, där det vare sig finns fattigdom eller miljöhot och där alla har välbetalda jobb. Han menade att vi måste diskutera om det är möjligt att nå målen och vilka verktyg vi i så fall ska använda.
Borg lät mer optimistisk.
– Jag är övertygad om att vi kan nå målet att utrota fattigdomen under min livstid. Nyckeln är ledarskap och samarbete, i Sverige, Norden och globalt.
Båda de tidigare ledande moderaterna hyllade Nilssons initiativ.
– Det har varit en fantastisk upplevelse att vara med här. Ska vi klara hållbarhetsmålen måste vi mötas i sådana här arrangemang. Det löses inte centralt, sade Anders Borg.

Övriga talare på forumet var Frans Johansson, som tyckte på mångfaldsperspektivet; Soulaima Gourani, dansk föreläsare och författare, som tyckte folk reser för lite i jobbet, eftersom det är i verkliga möten som hållbarheten tar form; Jakob Trollbäck, grafisk designer med hållbarhetsfokus, sade att:
– Alla stora problem har små lösningar, man måste gå ner lokalt, sade han.
Prinsessans Sofias Projekt Playground var också delaktigt i sammankomsten.