Ekaterina Syrtsevas blockspel var avgörande i finalen när hon och Alexandra Moiseeva besegrade Katarina Schillerwein och Cinja Tillmann. FOTO: Johan W Jönsson
Syrtseva och Moiseeva höjer armarna i skyn och tar emot publikens jubel under turneringen i Mellbystrand.

Rysk seger i Mellbystrand

BEACHVOLLEYBOLL Europatourtävlingen i Mellbystrand avslutades med en jämn och välspelad final mellan Ryssland och Tyskland. Läktaren var fullsatt och solen tittade fram.
– Fantastiskt! Mer än så här kan man inte önska som arrangör, säger tävlingsledaren Karin Lundqvist.

Sedan i torsdags har CEV Satellite pågått i sanden i Mellbystrand och båda finallagen var faktiskt med från start då de kvalade sig in till huvudturneringen.
– Jag tror att det var en fördel för oss att få ett par matcher i kroppen. Det är varit tufft hela vägen. Vi har fått spela på en hög nivå för att vinna, säger ryskan Alexandra Moiseeva i det segrande laget som hon utgjorde tillsammans med Ekaterina Syrtseva.
I finalen ställdes de mot de tyska uppstickarna Katarina Schillerwein och Cinja Tillmann.

De 750 personerna på läktarna fick se en spännande final med spel av yttersta klass. Få misstag, fantastiskt blockspel och otroliga räddningar på bollar som såg förlorade ut.
– Finalen var väldigt tuff för oss. Tyskorna servade väldigt bra och satte press på oss. I andra set fick vi ge upp och spara oss till avgörandet. Där var de för starka för oss, säger Ekaterina Syrtseva.

Ryskorna vann första set med tajta 23-21. Andra set gick till Tyskland med 21-15. Det var tyskorna som hade initiativet flest gånger i matchen. Men ryskorna bet sig hela tiden kvar och i skiljeset följdes lagen åt. Två spektakulära blockar från Ekaterina Syrtseva gav Ryssland segern med 16-14 i avgörande set.
– Vi hade lite tur på slutet. Men vi gav aldrig upp utan kämpade hela vägen. Vi ville verkligen vinna. Jag är väldigt nöjd med vår kemi och laganda. Vi löste problemen som uppstod i svåra lägen på ett bra sätt tillsammans, säger Moiseeva.
De tyska favoriterna Kim Behrens och Anni Schumacher slutade trea efter seger med 2-0 i set mot tjeckiskorna Martina Bonnerova och Sarka Nakladalova.
– Det var hög nivå på spelet rakt igenom. Kul att kunna bjuda publiken på bra beachvolleyboll och jag hoppas att de är nöjda med helhetsupplevelsen, säger Karin Lundqvist.
– Det är härligt att Laholm vågar satsa och gör det ordentligt med en sådan här grej. Samarbetet med kommunen har fungerat väldigt bra.
– Vi hoppas kunna inspirera andra så att folk får upp ögonen för beachvolleybollen. De beachvolleybollintresserade i Europa känner till två svenska städer nu – Stockholm och Laholm. Hur häftigt är inte det, säger Lundqvist och skrattar.
Systrarna Kristina och Susanna Thurin gick längst av de svenska lagen men åkte innan kvartsfinal mot tyskorna Sandra Ittlinger och Teresa Mersmann med 2-0 i set (15-21, 16-21).