Patrik Olsson och Maria Ahlberg har tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt skapat boken Låt bönor förändra ditt liv, något som de har egen erfarenhet av. Foto Johan Svensson
Maria Ahlberg gick ner 60 kilogram och mer än halverade sin kroppsvikt. Foto: Privat

Bönor förändrade deras liv

Halmstad Patrik Olsson förlorade synen och sin flickvän på grund av diabetes.
Efter experiment i vardagen har han nu skrivit en bok om bönor, kosthållning, recept och träning.
– Hade jag vetat det jag vet nu för 15 eller 20 år sedan hade jag kanske inte varit blind och Marie vid liv, säger han.

– Det började för många år sedan. Jag hade varit blind i ett år och lagt om till lågkolhydratkost när en kompis sade att jag skulle prova att äta bönor innan och efter maten, berättar Patrik Olsson.
Följderna blev revolutionära när han med lågkolhydratkost och böndieten i kombination med styrketräning gick ner 26,4 kilo på två och en halv månad och kunde dra ner på mängden måltidsinsulin.

I förundran började Patrik gräva djupare i bönornas effekt och märkte en minst sagt påtaglig effekt på blodsockret.
– En halv deciliter bönor sänker blodsockret som ingen annan medicin om man har de rätta magbakterierna. Varje gång, förklarar han.
I maj var Patrik som förste blind med i utmaningen Tough Viking där han deltog för kostfonden.se och har flera, dock hemliga, saker på gång.

Samtidigt som Patrik fascinerades över upptäckten kämpade Maria ”Mia” Ahlberg i Eskilstuna. Det var för två år sedan som hon lade om till lågkolhydratskost i ett försök att gå ner i vikt.
– Jag hade PT, tränade tre gånger i veckan och jag gick ner 20 kilo, berättar ”Mia” Ahlberg som själv inte har diabetes.
Efter ett halvår av lågkolhydratkost och 20 kilo stod hon stilla, trots att hon försökte gå ner mer. Då träffade hon Patrik via en Facebook-grupp och han introducerade bönor till hennes diet.
– Jag sade att ”det kan jag inte äta, det är ju kolhydrater”, säger Ahlberg.
Men hon provade och sedan dess har hon gått ner ytterligare 40 kilo och har mer än halverat sin kroppsvikt sedan hon började.
– Det var ingen uppoffring eftersom jag omgående såg förändring, förklarar hon.
Hon har varit en viktig pusselbit i arbetet med boken och de har mätt hennes blodsocker för att se effekten på en icke-diabetiker. Idag är hon och Patrik sambos och lagar bönbaserad mat med lite kolhydrater.
– Vi gjorde muffins av bönor för ett tag sedan och vi fick slåss om dem med min son, skämtar Patrik.

Intresset för kosthållningen resulterade i boken ”Låt bönor förändra ditt liv” som Patrik skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och med foton av Maria Ahlberg.
Lars-Erik är med i Smarta Diabetiker. En Facebook-grupp med över 18 000 medlemmar som Patrik Olsson startade med sin dåvarande flickvän Marie där de informerade om lågkolhydratkost.
Marie var liksom Patrik typ 1-diabetiker och av sviterna från sin andra njurtransplantation gick hon bort i augusti 2015.

Patrik ändrade så småningom sin inställning till livet och lärde sig att acceptera allt som hade hänt honom.
– Jag är blind och kan inte göra något åt det, säger Patrik.
Efter ett tag träffade han Maria och lusten att hjälpa andra växte.
– Vi skrev boken för att hjälpa människor, förklarar han.
Det är något som behövs enligt Patrik som hänvisar till att sjukvården inte anammar lågkolhydratkost.
– En kvinna skrev att hennes dotter blev inlagd för sitt blodsockervärde och på sjukhuset blev hon serverad bröd, Oboy och flingor. Det är samma som jag fick 1978, berättar han.

Sjukvården och läkemedelsindustrin är enligt Patrik en stor bov i dramat som han menar felmedicinerar och hänvisar till tallriksmodellen till diabetiker. Varför förändringen inte sker är tydligt enligt Patrik.
– Det vore inte gynnsamt för läkemedelsindustrin. Det är ju dock inte bilar som ska repareras, det är människor det handlar om.
– Hade jag vetat det jag vet nu för 15 eller 20 år sedan hade jag kanske inte varit blind och Marie vid liv, säger han.

Patrik och Maria vill komma ut och föreläsa om sina upptäckter och hjälpa folk. Boken är ett verk i samma riktning.
– Det är den första boken som berör kosthållning, recept och träning i samma bok, berättar Patrik.
– Bokens titel stämmer verkligen in på mig och ”Mia”, säger han om ”Låt bönor förändra ditt liv” och vill med den ge människor ett längre liv.
– Jag vill gärna ha några extra år med mina barnbarn eller son.