Gen Hyung An och hustrun Hojeong Park öppnar inom kort - vad de uppger vara - Sveriges första koreanska food truck i Halmstad. - Det finns koreanska restauranger i de stora städerna men ingen food truck, säger han. Foto: Hans Bengtsson
18 personer deltog i Almi Företagspartners och Laholms kommuns kurs i företagande för utlandsfödda. Foto: Hans Bengtsson
Affärsidén gör skillnaden mellan fiasko och succé. Mohamed Ben Abdelhamid hjälpte deltagarna att melsja ut den.
Mohamed Ben Abdelhamid hjälpte kursdeltagarna att melsja ut en vass företagsidé. Foto: Hans Bengtsson
Kursledaren Mohamed Ben Abdelhamid och Almi Företagspartners Hallands-vd Magdalena Johansson tycker att Laholm är framåt i fråga om förteagande för utlandsfödda. Foto: Hans Bengtsson

Utlandsfödda lärde sig företagande

Laholm Sveriges troligen första koreanska food truck rullar ut på gatorna i maj. Den ska drivas av laholmaren Gen Hyung An, en av 18 deltagare på en kurs i företagande för utlandsfödda.

Gen Hyung An har redan köpt bilen han ska använda för att sälja koreansk mat.
– Först tänkte vi öppna en koreansk restaurang men fick tipset att tänka i steg, så vi startar med en food truck, sedan kanske vi kan skaffa fler i andra städer, säger han, som ska driva verksamheten tillsammans med hustrun, Hojeong Park.
Paret lever i Sverige sedan tre år tillbaka och bor i villa i Laholm med sina två barn.
Gen Hyung An var kycklingsorterare innan han utbildade sig till kock, med inriktning mot koreansk och japansk mat.
– Han är jätteduktig på att laga mat. Jag är bra på att komma med idéer och hålla kontakt med folk, säger hustrun.
Paret börjar sälja sin koreanska mat i Halmstad i maj.
I onsdags och torsdags deltog de på de två första av totalt fem workshopar för utlandsfödda som har mer eller mindre konkreta planer på att starta företag i Sverige.

Kursledare är Mohamed Ben Abdelhamid, affärsrådgivare på Almi Företagspartner Halland.
Då LT besökte Osbecks aula där sällskapet höll till, guidade han de framtida företagarna i att steg för steg sålla fram en vass affärsidé.
Deltagarna hjälpte varandra att ”se igenom förälskelsen” i den egna affärsidén.
– Det är viktigt att inte bara se det man vill se, och det behöver man hjälp från andra med, sade Mohamed Ben Abdelhamid.

Kursen fortsätter med tre träffar i nästa vecka. Deltagarna ska bland annat få lära sig vad som kännetecknar det svenska företagandet.
– Vi ska till exempel tala om hållbarhet och att det kan hjälpa dem med lönsamheten, säger Mohamed Ben Abdelhamid.
Utbildningen ges på lätt svenska och det finns tolkningsmöjlighet till flera språk.
Det hela avslutas på fredag i nästa vecka. Då kommer banker och andra aktörer att finnas på plats så att entreprenörerna kan knyta värdefulla kontakter.

– Laholm är först ut i Halland med detta. Det märks att man är framåt här, säger Magdalena Johansson, vd på Almi Halland.
Sedan ska utbildningen spridas över länet.
Den ges i samarbete med Laholms kommun. Där jobbar Mats Franzen tillsammans med Annika Larelius med att utveckla en entreprenörsprofil för SFI, där man arbetar med så kallat entreprenöriellt lärande. Alla deltagarna på företagarkursen går eller har gått på SFI.
Medan LT tog del av utmejslandet av affärsidéer smög Mats Franzen in i aulan för att ta en bild till Facebooksidan. Han berättade då för LT att det är viktigt att lära sig agera som en entreprenör även om man är anställd. Därför är workshoparna som Almi ger viktiga för SFI-eleverna på många sätt.
– Att vara entreprenör innebär att man är driven och engagerad, säger han.

×