Partier kommer överklaga till förvaltningsrätten

Laholm Om åtta dagar lär kommunfullmäktige rösta fram ”nya” socialnämnden med Knut Slettengren (M) som ordförande plus tio ledamöter.
Men redan nu kan LT avslöja att flera oppositionspartier och politiker i fullmäktige kommer att gå vidare rättsligt och vända sig till förvaltningsrätten och kräva beslut om inhibition.
Det betyder att förvaltningsrätten har möjlighet att frysa verkställandet av beslutet.

Den politiska storm som inleddes för snart ett år sedan i samband med de märkliga turerna som ledde till att förre socialchefen Björn Jingblad sparkades bara fortsätter.
Den som trodde att det skulle bli frid, fröjd och arbetsro i laholmspolitiken efter att valberedningen i fredags kommit överens om ett förslag för att besätta den nya socialnämnden misstog sig gruvligt.
Att förslaget går igenom på kommunfullmäktige nästa tisdag råder det ej tu tal om. Majoriteten är överväldigande eftersom att Femklövern och Socialdemokraterna är överens.
Fullmäktige kommer besluta om att återkalla uppdragen för de nio ledamöterna i socialnämnden och ersätta dem med elva nya (eller rättare sagt nygamla).
Men det politiska bråket lär inte sluta där utan kommer att fortsätta in i rättssalen.

LT har talat med företrädare för tre partier i fullmäktige som tillsammans har åtta mandat.
Sverigedemokraterna, Laholmspartiet och Medborgerlig samling kommer alla tre, var för sig, överklaga det kommande beslutet i fullmäktige till förvaltningsrätten då de anser att det strider mot kommunallagen.
Ingmar Rundberg, SD:s gruppledare:
– Så fort protokollen är justerade kommer vi att skicka in en skrivelse och begära inhibering, säger Rundberg som anser att socialnämnden är den enda nämnden i kommunen som sköts som den ska.
– Hela nämnden inklusive ordföranden förtjänar beröm för sitt arbete.
Rundberg kallar hela processen för ”genant för Laholms kommun” och riktar kritik mot Femklövern och Socialdemokraterna i allmänhet och Moderaterna i synnerhet.
– Det sa jag till dem på sittande möte med valberedningen i fredags och det mötet var bara en fortsättning på tramset som pågår. Jag vill inte spela med i det här tramset som i grunden är ett internt moderatbråk.

Rundberg berättar att han på mötet i fredags frågade Femklövern om att medverka i en valteknisk samverkan för att säkra den andra ledmotsstolen i nämnden.
Svaret blev ett blankt nej.
– Då sa jag till Thomas Jönsson (M); då måste jag fråga Medborgerlig Samling och ge dem en ersättarplats för att bevaka SD:s intressen, berättar Rundberg och fortsätter.
– Femklövern måste hysa någon form av hatkärlek till Kahlin för de ville tydligen ha kvar honom i nämnden.

Bertil Johansson, Laholmspartiet, tänker även han bestrida det kommande beslutet.
– Allt går ut på att man ska fimpa Kahlin och Klinker men det skriver man inte. Jag kommer att gå till högsta förvaltningsdomstolen om så krävs. Det finns inget utrymme i kommunallagen för att avsätta politiker på det här sättet, säger Johansson.
Bertil Johansson tycker att det är skandalöst att kommunens beredningar och skattebetalarnas pengar används för att lösa ett internt partibråk.
– Att (S) ställer upp på det här är helt otroligt!

Den nuvarande ordföranden Mikael Kahlin (MED) som i valberedningens förslag blir ersättare i den ”nya” nämnden har bilden klar för sig.
– Mycket talar för att det blir en väldigt interimistisk socialnämnd. Beslutet kommer överklagas och går förvaltningsrätten på linjen om inhibition betyder det att man fryser fullmäktiges beslut och att den gamla nämnden återinsätts, säger Kahlin och berättar att (MED) kommer att begära inhibition.

Varför överklagar ni?
– Det handlar om att stå upp för vad som är rätt. Jag räknar med att det tar två-tre månader sen blir den gamla nämnden återinsatt igen, säger Mikael Kahlin.
Ingmar Rundberg tror att den juridiska processen tar längre tid.
– Det här kommer inte bli klart före valet 2018.

×