Carina Holgersson har med sina 50 år nått en milstolpe. Yogan betyder mycket för jubilarens välbefinnande. Foto: Oskar Svensson
Hon trivs i trädgården. Foto: Oskar Svensson
Carina Holgersson
Carina Holgersson

NYFIKEN. Hon drivs av nyfikenhet och nätverkande bland människor gör henne stark, men det var inte förrän Carina Holgersson fick upp ögonen för yogan som hon vågade stå upp för sig själv och sina åsikter.
– Yogan har hjälpt mig att komma ner i varv och vara närvarande.

När Carina Holgersson var elva år gick hennes pappa bort – endast 37 år gammal. Det har präglat henne.
– Det har gjort att jag sedan dess har känt att saker och ting snabbt kan försvinna från en, så det gäller att ta vara på dagarna. För mig ser jag bara möjligheter och för min del är varje dag över 37 en vinst, säger hon.
Hon är affärsutvecklare inom IT, älskar nya utmaningar och har varit på samma arbetsplats i snart trettio år.
– När jag började tänkte jag att man skulle kunna stå ut med att pendla i två år, men det har blivit närmare trettio. Det är den fina gemenskapen på jobbet och spännande utmaningar inom IT som gör att jag stannar kvar, berättar hon.
Det är med sin nyfikenhet hon växer som person.
– Jag tycker det är så himla härligt att lära mig nya saker. Man blir aldrig fullärd. Är det något jag inte kan, så måste jag testa det, säger Carina och fortsätter:
– Man lever så länge man lär och då utvecklas man, annars jobbar man på sin avveckling.
– När du inte har nyfikenheten kvar utanför din komfortzon kommer världen omkring dig att förändras och du blir efter.
Hennes liv och välbefinnande förändrades när hon fick kontakt med yoga för tio år sedan.
– Det är rena motpolen mot IT.
– Yogan hjälper mig att komma ner i varv och vara närvarande. Folk i min närhet har märkt en klar förändring.
– I dag känner jag mig tio år yngre i kroppen.
Önskemål om yogakurser gjorde att Carina Holgersson startade kurser på Vallens säteri. Sedan har det utökats till lunchyoga på jobbet i Ängelholm och nu är det sammanlagt fyra gånger i veckan.
– Det är bra med läkemedel, men när man inte kan ta itu med grundproblemet hamnar man lätt tillbaka i gamla gängor igen. Man måste ändra sitt beteende, säger hon och utvecklar sitt resonemang:
– Har du ingen bra grund så spelar det ingen roll om du har en vacker kopparskorsten, den kommer inte att vara kvar när det blåser. Ytan hjälper inte. Man måste se helheten för att det ska bli bra.
Dagarna fylls med inspiration och hon vill utnyttja tiden.
– Jag blir inspirerad av människor som känner att det finns mer att ge. Att alltid lära mig något ger mig styrka.
– Jag tittar sällan på tv, och tänker till på vad jag vill göra med min tid. Att träffa människor ger mig energi, medan tv-tittandet oftast tar min energi, menar hon.
Möten med människor och att nätverka med dem, oavsett om det är i arbetet eller privat, betyder mycket för Carina Holgersson. Tillsammans med kollegor i andra företag arbetar hon i nätverk för att alla ska utvecklas och lära av varandra.
– Det är häftigt att diskutera med konkurrenter på ett ärligt sätt, dela erfarenheter och lära av varandra. Alla vinner på det.
Ett engagemang Carina Holgersson brinner för och varit drivande i var att rädda kvar den nedgångna bygdegården i Våxtorp. När kommunen bestämt sig för att sälja byggnaden såg hon möjligheter. Det var 2008.
– Då startade vi en förening och kollade om intresse fanns för att rädda kvar bygdegården.
De erbjöd invånarna köpa andelar i föreningen för 200 kronor styck. Målet var att få in 500 andelar – det blev bättre än så – 900 andelar från mer än 350 personer. På kort tid hade den nybildade föreningen fått in 180 000 kronor och med bidrag blev det över två miljoner, vilket gjorde att man kunde förbereda renoveringsarbetet, där över 40 frivilliga ställde upp.
– En kan inte göra allt, men alla kan göra lite. Det blev en otrolig gemenskap bland dem som hjälpte till och det är rätt häftigt att kunna påverka, säger hon.
När insamlingen av andelar påbörjades fick hon höra kuriosa av sin mamma. Lustigt nog var Carinas morfar en av dem som drog in andelar till att bygga bygdegården, 75 år tidigare.
– Då förstod jag att det var viktigt för mig att behålla den, säger hon stolt.
Konkurrenstänkande mår man inte bra av. Det är ett väldigt stressande moment, men samarbete har alla en möjlighet att vinna på, menar hon.
– Det går inte att förändra varken sig själv eller andra över en natt. Det måste ta sin tid. Man ska vara nöjd med sina små framsteg och vara tacksam för det man har, säger Carina.
Hon har ett nära samarbete med andra yogainstruktörer i kommunen, vilket hon ser positivt på.
– Vi får fler att börja yoga och till vem de går spelar ingen roll, utan vi får igång ett aktivt folk, som mår bättre.
– Jag är väldigt prestigelös av mig. För mig är det inte viktigt vem som drog igång renoveringen av bygdegården och det är inte viktigt vem folk går och yogar hos, utan det viktiga är att bygdegården kunde räddas kvar och att folk mår bra. Min drivkraft är att mår andra bra – så mår jag bra.