”Fiona älskar att komma hit”, säger matte Karina Pääkkönen som är stamkund på Bokelundens hundtrim. Men att bada är ingen favorit. Birgitta schamponerar pälsen två gånger och avslutar med väldoftande balsam och trots motvilja står Fiona stilla och tillåter sig att bli badad. Badkaret är höj- och sänkbart för att de större hundarna ska kunna kliva i själva utan att Birgitta ska behöver lyfta upp dem och anstränga ryggen. Foto: Caroline Holmgren
Finputsningen i Fionas ansikte görs med sax, då är det viktigt att Birgitta är stadig på handen och försiktig så det inte sker en olycka. "Det brukar underlätta om hunden har mustasch, då kan man hålla i den så att de inte rör på sig", säger hon och ler. Foto: Caroline Holmgren
Todde, en 8-årig blandrashane mellan pudel, dvärgschnauzer och jack russel, är på besök för första gången. Hans matte Birgit Stare vill att all päls ska bort nu när våren är på ingång. Birgitta Pettersson grovtrimmar honom innan badet så det mesta av pälsen åker av. "Man vet aldrig när kunden är ny, de kan vara aggressiva men brukar lugna ner sig om de får en munkorg", berättar Birgitta Pettersson. I fallet Todde var det inga problem, och enda gången hans gav ifrån sig ett ljud var när benen skulle rakas. Foto: Caroline Holmgren
Birgitta Pettersson har drivit Bokelundens hundpensionat i 17 år. Sedan tre år tillbaka har hon utökat verksamheten med ett hundtrim. "Jag skaffade pensionatet för att kunna vara när barnen och ändå jobba med det jag älskar, men nu är alla utflugna", berättar hon och håller nu på att avveckla pensionatet för att enbart ägna sig åt hundtrim. Foto: Caroline Holmgren
"Jag har alltid älskat hundar, det är det roligaste med mitt jobb", säger Birgitta som är uppvuxen med hundar och har två egna. Efter badet blir Fiona torkad med en handduk innan hon placeras på bordet. Vissa hundar kan reagera på fönen när den kommer igång men oftast tycker de att det är varmt och mysigt att bli torrfönade. Foto: Caroline Holmgren
Tiken Fiona är 3,5 år och en stamkund på Bokelundens hundtrim. Foto: Caroline Holmgren
Eftersom det är gått om plats på Bokelunden brukar många av hundarna stanna hela dagen. ”De får en spadag och blir trimmade, badade, fönade, får klorna klippta och promenader”. Foto: Caroline Holmgren
Todde står helt stilla medan Birgitta rakar pälsen på honom innan det är dags för ett bad. Foto: Caroline Holmgren
Efter att hundarna blivit torrfönade återstår finputsning och frisering. Birgitta använder en sax för att klippa pälsen mellan klorna och i ansiktet. Det viktigt att Birgitta är stadig på handen och försiktig så det inte sker en olycka. ”Det brukar underlätta om hunden har mustasch, då kan man hålla i den så att de inte rör på sig”, säger hon och ler. Foto: Caroline Holmgren

Frisersalong för fyrbenta

Hundspa På Bokelundens hundpensionat & hundtrim är det gott om plats för hundarna. Därför brukar de få stanna hela dagen för att bli ompysslade.
– De får en spadag med trimning, bad, fönande, kloklippning och ett par promenader, berättar Birgitta Pettersson som drivit pensionatet i Hult i 17 år.