Tilde Ekman pustar ut efter tre timmars intensiv körning. Här tillsammans med lägrets arrangör Malin Köhnke. Foto: Lina Millberg
Motorljuden ekade under hela helgen i Veinge när 28 motocrossförare träffades för att träna och ha roligt tillsammans. Foto: Lina Millberg
Deltagarna passade på att ta ut svängarna och våga lite extra under helgens träning.

Eget läger får tjejer att våga

veinge – Det här är skitkul, säger Tilde Ekman, 14, från Laholm, och man hör att det kommer direkt från hjärtat.
Hon var en av 28 tjejer från hela landet som samlades i Veinge i helgen för att träna och våga ta för sig i en annars mansdominerad sport.

Malin Köhnke, 22, som bor i Veinge är arrangör till träningslägret som ska peppa tjejer. Det är andra året i rad som det hålls i Veinge på Klintebergsbanan. Tidigare år har Malin haft lägren i Vissefjärda i Småland.
– Jag upplever att tjejerna vågar ta för sig mer när det bara är tjejer. De tuffar till sig och det här är ett bra sätt att utvecklas på, säger Malin Köhnke.

Hon flyttade till Veinge för två år sedan för att komma närmare pojkvännen, även han kör motocross. Precis som sporten är lägret något som engagerar Malins familj.
– Mamma är i köket och svärmor också. Även min sambo hjälper till, säger Malin.
Hennes eget intresse började i 12-årsåldern när hon ville hitta en sport som var lite udda. Valet föll på motocross och efter visst tjatande köpte hennes pappa en motocrosscykel.
– Jag har alltid varit ensam tjej ute på banan, berättar Malin, som för fem år sedan hörde av sig till olika klubbar i landet för att på så sätt hitta deltagare till ett träningsläger med bara tjejer.

Den yngsta deltagaren på lägret var 11 år och den äldsta 42. Med på lägret var tränarna Emma Larsson, Frida Östlund och Nathalie Kane, som har meriter från SM- och VM-sammanhang.
– En av årets tränare är från Irland och ligger i toppen i VM. Hon bor just nu i Sverige och kunde därför komma hit och vara med som tränare, säger Malin.
Veinge Motocrossklubb har låtit tjejerna låna banan gratis över helgen och Laholms kommun har hjälp till med att skänka en del av maten till lägret.
– Tjejläger är inte så vanligt. Jag vet att det finns ett till i Sverige.

Tilde Ekman, från Laholm, började köra motocross i somras och har redan hunnit med sin första tävling. Hon har verkligen fastnat för sporten.
– Jag har ridit innan och har alltid gillat det här med fart. Nu har jag slutat med ridningen, motorcrossen tar all tid.
Flera av hennes vänner var också med på lägret och de verkar av allt att döma haft det jättekul.
– Det bästa är just gemenskapen i depån och spänningen när man kör. Du vet aldrig hur det ska sluta, säger Tilde Ekman.

×