Fredrik Borgström hade lekstuga mot Flottan. Satte själv sex mål och assisterade till ännu fler. FOTO: Lars-Åke Englund
Samtliga nio utespelare i Hök gjorde mål. Flest satte Peter Carlstrand, nämligen nio. FOTO: Lars-Åke Englund

Sänkte Flottan med finess

HANDBOLL I torsdags lyckades ett stillastående Hök med nöd och näppe ta en poäng borta mot nästjumbon Eslöv.
Under söndagseftermiddagen stod samma elva man för säsongens bästa insats.
– Det är bland de bästa insatserna jag någonsin sett oss göra, säger tränare Marcus Artursson.

Matchfakta

HK Hök-Flottans IF 31-17 (15-9)
div 2 södra, herr
Mål Hök: Peter Carlstrand 9, Fredrik Borgström 6, Henrik Borgström 4, Viktor Bertilsson 4, Steffen Eckstein 3, Petter Persson 2, Ted Martinsson 1, Calle Almander 1, Peter Svensson 1

På förhand var matchen jämn, kanske med fördel för gästande Flottans IF. Efter 60 avverkade minuter är det en förvånad Höktränare som blickar mot resultattavlan.
– Det här såg jag inte komma. Man tror knappt att det är sant. Men när killarna väl har bestämt sig så är vi ett lag för seriens högre regioner, säger Artursson.
I en dryg kvart var matchen jämn. Men 9-8 blev 11-8 när gästerna drog på sig en utvisning. Och det var början på slutet för spänningen.
Hök hade 15-9 i paus. Till andra halvlek bytte gästerna försvar från 5-1 till 6-0, fick träff i defensiven och satte två raka mål.
– Jag var på väg att ta timeout där. Men sedan fick vi in bollarna, och då flöt det på och vi rann i väg, säger Artursson.

Med fritt inträde och sponsorer som skänkte pengar till insamling mot prostatacancer hade Hök lockat 110 åskådare till Lagaholmshallen. De bjöds på propagandahandboll.
På 13 minuter gick hemmalaget från 19-14 till 29‑14. Flottan var ett torpederat lag, ett gäng utan hopp som drev för vinden.
Och som Hök drev med.
– Vi spelar ut precis allt vi kan. Dessutom improviserar killarna en del, myser Höktränaren.
– Nu är det bara att hoppas att publiken vill komma tillbaka. Inramningen är riktigt bra, trots att B‑laget är iväg på match och att Drott har hemmamatch samtidigt.

Slutresultatet blev 31-17. Segermarginalen var säsongens största.
– Jag vill inte framhålla någon enskild spelare. Detta är en laginsats, säger Artursson.
Hade han velat hade han kunnat lyfta fram dem en och en. Det fanns det nämligen fog för. Peter Carlstrand som var kylig och hundraprocentig från sjumeterslinjen. Steffen Eckstein som var glödhet så länge orken fanns. Per Seger som var en mur (”han är de stora matchernas man”) och som matchen igenom kunde lita på sitt försvar. Eller Fredrik Borgström som hade lekstuga. Antingen bombade han in bollen själv, eller skickade han den elegant till någon medspelare som satte den.
Höjdpunkten var när han släppte bollen över axeln till storebror Henrik Borgström, som med långt till närmsta försvarare enkelt kunde sätta ett av sina totalt fyra mål.
– När de båda är på detta spelhumöret så kan de hitta varandra i sömnen, säger Artursson.

Sannolikt var matchen den sista för året. Det skulle återstått ett dubbelmöte med Helsingborg, men skåningarna har velat flytta sin hemmamatch, och Hök vill flytta sin.
– Vi sa det inför matchen, att nu är det bara 60 minuter kvar till julafton, säger Artursson.

Matchfakta

HK Hök-Flottans IF 31-17 (15-9)
div 2 södra, herr
Mål Hök: Peter Carlstrand 9, Fredrik Borgström 6, Henrik Borgström 4, Viktor Bertilsson 4, Steffen Eckstein 3, Petter Persson 2, Ted Martinsson 1, Calle Almander 1, Peter Svensson 1

×