Tove Lindgren Jansson belönas för att ha gjort skillnad och agerat medmänskligt. Foto: Ida Eklund

Belönas för brobygge mellan kulturer

PERSONLIGT.
2014 lanserade Raoul Wallenberg Academy en lista på 100 sätt att göra skillnad i samhället. I år har en nationell tävling i ungas civilkurage hållits. Halmstadstjejen Tove Lindgren Jansson är en av fem vinnare som agerat medmänskligt i vardagen.

Raoul Wallenberg riskerade sitt liv för att hjälpa människor under Förintelsen men även små handlingar har betydelse.
Tove Lindgren Jansson går på Sannarps gymnasiet i Halmstad och hennes initiativ på skolan har gjort skillnad.
– Att göra skillnad är enkelt, men att förstå varför man ska göra skillnad är något helt annat. Jag gör skillnad för att få andra människor att uppskatta vardagen, för att ungdomar i min ålder ska känna sig trygga och omtyckta, för att ingen förtjänar att må dåligt och för att alla människor faktiskt ska ha något att leva för.
I samma korridor som Toves klass, går det en klass med elever som är flyktingar eller invandrare i olika åldrar. Klasserna hade innan Toves initiativ till ett möte varken pratat eller knappt tittat åt varandra.
– På ett elevrådsmöte föreslog jag att vi skulle träffa introklassen. Nu hejar vi på varandra, kanske står och snackar. Jag tror att det var viktigt för dem att bli sedda, säger hon.
Det är framförallt fördomarna mot andra människor Tove vill slå hål på. Hon fick själv en tankeställare när klasserna träffades första gången.
– Alla hade fått en bild på någon ur den andra klassen, innan vi möttes skulle vi skriva om personen utifrån bilden. Det jag trodde stämde inte alls.
– När vi alla möttes var det som att bubblan med dessa förutfattade meningar bara sprack. Det som kom fram var att vi vill samma saker och har samma värderingar trots olik bakgrund.

Det egna engagemanget för andra har vuxit fram, FN- rollspel under utbildningen och en engagerad samhällslärare har inspirerat henne att agera för att skapa ett medmänskligare samhälle.
I höstas studerade hon spanska en termin i Madrid, då fick hon själv känna på hur det kan kännas att komma ny till ett land.
– Det var en nyttig erfarenhet, jag kom dit frivilligt för att lära mig språket, tänk att var tvingad att byta land. Jag tyckte det var lite jobbigt i början men det spanska samhället är öppnare än vårt. Folk pratar med varandra och många ville hjälpa mig fast vi inte pratade samma språk.
På hemmaplan har Tove anammat den spanska vänligheten och tagit kontakt med en okänd på bussen.
– En vanlig morgon på väg till skolan såg jag en hel skolklass med tjejer och killar som såg ut att vara från något afrikanskt land. Jag sa att en tjej gärna fick sätta sig bredvid mig. Vi satt och pratade och det visade sig att de kom från Tanzania och skulle besöka vår skola. Jag gjorde skillnad den dagen genom att intressera mig för några som har en helt annan bakgrund – jag fick dem att inse att vi är exakt lika mycket värda var vi än kommer ifrån i världen.

Den 27 augusti, på Raoul Wallenbergdagen–Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage–kommer Tove och de andra vinnarna av Ungt Kurage att medverka. I mitten av november åker de på sin vinnarresa till Budapest, i Raoul Wallenbergs fotspår.
– Det ska bli riktigt häftigt att åka till Budapest. Jag blev hur glad som helst för priset. Jag tycker det är bra att ämnet uppmärksammas–allt handlar om öppenhet.
Hur gör vi skillnad?
– Det är så mycket man kan göra, det jag tycker saknas mest är intresse för varandra. Det är så lite som behövs – det kan räcka med ett ”hej”.

Ida Eklund