En pressetik som är satt ur spel

29 DECEMBER 2011 23.30

Under lång tid fanns det pressetiska regler som bromsade lögn och förtal. Dessa regler har successivt satts ur spel, till skada för enskilda och till allvarlig förtroendeförlust för media.
Den strax före jul publicerade så kallade "kungabilden" är ett exempel på förfallet. I många månader hade media skrivit om denna bild som man hävdade visade kungen i en komprometterande situation. Men när bilden till sist publicerades visade den sig vara förfalskad. En lögn hade alltså legat till grund för en hetskampanj mot Sveriges statschef.

Men den bristande respekten för pressetiken visar sig också på många andra sätt. Människor kränks och förtalas, verkligheten förvanskas, fakta kontrolleras inte. Kränkande omdömen och guilt by association (att på obefintlig grund förknippa en person med något förkastligt) används oreflekterat, också av förment seriösa skribenter.
Att försvara och värna sina källor har varit en hederskodex för media, men också den håller nu på att erodera.

I april publicerade Aftonbladet, med Wikileaks som öppen källa, sensationella uppgifter om USA:s fångläger på Guantanamo-basen. Vid denna tidpunkt satt redan den amerikanske sergeanten Bradley Manning häktad under tortyrklassade förhållanden, misstänkt för att vara Wikileaks hemliga källa.
Dagen innan Aftonbladet publicerade de scoop som man fått från Wikileaks angriper tidningen sina egna källor, i en infam krönika skriven av Jan Guillou. Guillou kallar Wikileaks talesperson Julian Assange, för "ett litet äckel", ett omdöme som Aftonbladets chefredaktör tillåter om tidningens egen källa. Han tillåter också en än mer märklig uppmaning i samma krönika, nämligen till Bradley Manning att erkänna sig vara den hemliga källan.
Samtidigt som Aftonbladet alltså förbereder publicering av hemligt källmaterial publicerar man en uppmaning till den misstänkta källan, som tidningen enligt grundlagen är skyldig att skydda, att träda fram.
Det står nu klart, efter en första rättslig prövning, att Bradley Manning inte kan räkna med något stöd från de svenska medier, som eventuellt dragit nytta av honom.
Man tackade och tog emot sensationella avslöjanden från Wikileaks, som kan ha kommit från Manning, men man förhåller sig neutral eller likgiltig när den eventuella källan hotas av dödsstraff eller livstids fängelse.
Åtalet mot honom nämns som en mindre nyhet bland andra. Det kan inte kallas för annat än ett grovt svek.

Inte heller källan Assange, mot vilken det i USA förbereds åtal för spioneri, med dödsstraff som påföljd, kan räkna med stöd från de medier som använt hans källmaterial.
Att USA-politiker öppet förespråkat lönnmord har inte väckt protester. I stället verkar ledande journalister gå i maktens ledband.
En kulturchef på Expressen vid namn Karin Olsson kallar i en internationellt publicerad förtalsartikel Wikileaks grundare Julian Assange för "paranoit, chauvinistiskt svin".
Det är den medienivån som råder. Det är allvarligt.
@Byli.8.init:Carin Stenström, samhällsdebattör


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Finns det förutsättning att driva vidare KWA? Det ska konkursförvaltaren ta reda på.  

KWA i konkurs efter lång tids obestånd

Är skyldig banken 32 miljoner kronor.
Johanna Larsson hade inte spelat tävlingsmatch sedan Miami för två månader sedan när hon slogs ut i raka set i Franska Öppnas inledningsrunda.  

Ringrostig efter skadeuppehållet

Johanna Larsson utslagen direkt ur Franska öppna.
Under måndagen publicerade Skatteverket ett meddelande på sin hemsida där de varnar för bluffmejl som ser ut att komma från dem.  

Skatteverket varnar
för bluffmejl

Under måndagen publicerade Skatteverket ett meddelande på sin hemsida där de varnar för bluffmejl som ser ut att komma från dem.
IFK Göteborgs Jakob Ankersen gör öppningsmålet mot Halmstad medan Fredrik Liverstam ligger skadad i straffområdet. Ankersen skulle bli matchhjälte när han avgjorde med 1-2 på matchens sista spark.  

Mardröm i repris
för Halmstads BK

Göteborg avgjorde västkustderbyt med tio sekunder kvar av tilläggstiden.
Marcus Kjellson satte spiken i kistan med sitt 3-1-mål på övertid i derbyt mot Våxtorp.  

Våxtorp straffades av ineffektivitet framför mål

"Det borde ha varit vi som vunnit med ett par bollar".
Kenneth Ejnarsson satte 2-0-målet för Skottorp mot Ysby. – Då satte vi bussen framför straffområdeslinjen, säger tränare Karl-Erik From som fick se sitt SIF ta första trepoängaren i serien på 623 dagar, och hålla den första nollan på 986 dagar.  

Segersång i Skottorp efter två års väntan

Parkerade bussen efter Ejnarssons 2-0-mål.
OPINION OCH LEDARE
Lars J Eriksson, chefredaktör, ledarskribent
Martina Jarminder, ledarskribent
LaholmsTidning.se använder cookies, läs mer här.
BLÄDDRA I LAHOLMS TIDNING
NYTT: E-tidningen nu en betaltjänst - men gratis för prenumeranter.
Bloggar
Läsarbilder från Cellnews:
Annons / Sponsrad blogg
VILL DU OCKSÅ SYNAS HÄR?
040-6605500 eller annons@laholmstidning.se