Klik venligst
SKOLA 2021-11-02 KL. 15:00

Kommunen satsar extra efter kränkningar på skola

För några veckor sedan uttryckte en förälder sin oro för de grova glåporden hennes dotter utsätts för. Nu sätter Lagaholmsskolan extra resurser för att skapa en bättre skolmiljö.

Kommunen satsar extra efter kränkningar på skola

Tidigt i oktober väcktes en uppmärksammad diskussion om det hårda språkbruket i landets skolor. Den som satt igång debatten är laholmaren Malin Meekatt Birgersson. I ett inlägg på Facebook värnade Malin för de grova glåporden barn utsätts för dagligen i landets skolor. I Laholms Tidning uttryckte hon oro för hur det hårda klimatet på skolan kommer påverka hennes dotter.
– Vi har lagt 14 år för att bygga upp en stark tjej och jag känner att hennes högstadieperiod kommer rasera allt det vi har jobbat för, berättade då Malin Meekatt Birgersson.

Laholms kommun vill nu ta tag i problemet. På Lagaholmsskolan kommer en kurator anställas på heltid för att arbeta med att skapa en bättre skolmiljö.
– De senaste åren har ett antal gränser överträtts och man använder ord mot varandra som är väldigt kränkande, säger Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun.

Glåpord mellan elever har alltid utdelats men Richard Mortenlind menar att orden har blivit grövre på senare tid – i takt med att sociala medier har blivit tillgängliga för allt yngre barn.
– Det finns en massa saker i den världen som barn behöver lära sig att hantera. Både föräldrar och skola måste arbeta tillsammans, vad orden betyder och hur de får andra människor att känna. Men det är inte enbart skolans och föräldrars ansvar. Även vuxna i föreningslivet måste ta tag i detta. Det är något hela vuxenvärlden måste motverka, säger Richard Mortenlind.

Kuratorn som nu ska jobba på Lagaholmsskolan är inte nyrekryterad utan är samma person som hittills delade sin arbetstid mellan flera skolor. Nu kommer den fokusera enbart på arbetet på Lagaholmsskolan.
Det långsiktiga målet är dock att anställa fler kuratorer i de andra skolorna, berättar Richard Mortenlind.
– Vi har märkt att vi behöver ha fler kuratorer i kommunen, vi tror det är en viktig funktion för att alla ska må bra på skolan.

Det är ett samtal vi har med våra politiker och det finns en god förståelse för att de behoven finns. Vi hoppas få resurser för att jobba med det här, säger han.

Richard Mortenlind berättar att kommunen har haft planer på att motverka det hårda språkbruket under lång tid men att diskussionen som har satts igång som följd av Malins inlägg på Facebook har satt fart i processen.
– När det blir en stark mediefokus och en stark samhällsdebatt är det klart att det ger ännu mer kraft i förändringsprocessen. Det är positivt att det blir fokus kring de här frågorna, säger han.

Text: Vivien Galinon