Harvey Weinstein och gamla synder

Hollywoodproducenten Harvey Weinstein har fått sparken från sitt eget företag för att systematiskt ha sextrakasserat unga kvinnor i underhållningsbranschen. Detta har pågått i trettio år, innan New York Times lyckades gräva fram tillräckligt många vittnen för att bekräfta uppgifterna.
Multimiljonären Weinstein står bakom några av de största biosuccéerna under de senaste decennierna. Han är inte bara en av de mest inflytelserika männen i underhållningsbranschen, han är också en viktig donator för demokraterna och – officiellt – en förkämpe för jämställdhet.
Weinstein har haft ett system för hur han väljer sina offer: Oscarsvinnarna Meryl Streep och Judi Dench, som Weinstein har stöttat och hyllat var aldrig i riskzonen: Weinstein har fokuserat på unga skådespelare och modeller i början av karriären, som ingen skulle tro på eller bry sig om ens om de trodde dem. Med en lika välkänd som motbjudande metod har han valt ut den svagaste i flocken.
Miljontals biobesökare har betalat pengar för att se projekt som Weinstein har valt. Han har hyllats och prisats och en oanande biopublik har sponsrat sexuella trakasserier av sårbara personer.
Demokraterna befinner sig nu i en prekär situation: en av deras mest högljudda allierade har ägnat sig åt exakt samma beteende som de fördömt Donald Trump för. Man kan bara skaka på huvudet åt republikanernas ivriga fördömanden av Weinstein, med tanke på att de inte brydde sig om när Trump gjorde samma sak.
Det har gått rykten om Harvey Weinstein i trettio år, men han har ansetts osårbar. Kanske kan hans fall avskräcka andra som ägnar sig åt samma sak och tänker att de är osårbara.
Man kan konstatera att man inte får fortsätta producera film eller leda ett stort företag när man begår sexuella övergrepp mot kvinnor och sedan skryter om saken. Men det går tydligen bra att vara president.

×