EU stoppar miljonerna till högerextrema

Högerextrema och nazistiska organisationer har sponsrats med EU-pengar, som de bland annat använt till konferenser med likasinnade. Nu stoppas pengaflödet efter åratal av hat bekostade av skattemedel.
Organisationer som söker EU-pengar måste säga att de värnar om mänskliga rättigheter för att få pengarna, i det här fallet runt sex miljoner kronor. De måste alltså säga att de gör det, inte bevisa det genom sitt uppförande. EU måste betala ut medel till kända fascister, så länge de skickar in papper på att de är goda demokrater.
EU:s byråkrati är mindre än många tror och fungerar inte sällan också bättre än vad som antas av allmänheten. Dock inte i det här fallet.
Det ska så klart inte gå att ljuga öppet om att man står för medmänskliga värderingar och belönas ekonomiskt.
En storviltjägare ska inte få pengar till vapen för att han skickat in papper på att han vill rädda utrotningshotade djur. Kravet för att man ska få ut pengar borde vara att påståendet är sant, vilket är lätt att kontrollera i de här fallen.
Det är välkommet att parlamentet nu har röstat för andra rutiner. Man ska helt enkelt börja kolla upp om de sökande faktiskt respekterar mänskliga rättigheter, demokrati, minoriteter och annat som gör att man inte hamnar i nazistfacket.
Det är bisarrt att detta fått pågå så länge, men mindre skattepengar till hat är hur som helst alltid välkommet.
Martina Jarminder

×