Jägaren Arne Olsson, Knäred, har jagat så länge han kan minnas. Nu är det högsäsong för han och många andra jägare. Foto: Oskar Svensson
Han står både på pass och är ute på fältet i jakten på att fälla någon älg.

Jakten på skogens konung har dragit igång

LAHOLM Nu är rena rama julafton för jägarna igång då årets älgjakt inleddes med full blås i går.

Andra måndagen i oktober börjar av tradition älgjakten i hela landet.
I år var det inget undantag. Redan tidigt på morgonen lurpassade jägare utmed tilldelade älgskötselområde i Laholms kommun och runtom i de svenska skogarna.
En av alla jägare som var ute på jakt var Tommy Andersson i Hishult.
– Jag har inte fått ner någon ännu, men jag har bara varit ute i några timmar på morgonen, så det finns mycket tid kvar, säger han.
– Jag ska snart ut igen, fortsätter Tommy Andersson

I fjol var det mycket tal om att skjuta upp älgjaktspremiären på grund av att älghonorna står i brunst vid den här tiden på året. Ett förslag Tommy Andersson står positivt bakom, även om länsstyrelsen ännu inte har sådana rekommendationer.
– Det har varit tal om att senarelägga älgjakten även i år på grund av det, men det är upptill varje enskilt jaktlag att bestämma, säger Tommy Andersson, ledamot för Älgförvaltningsområde södra och ordförande för Vippentorpets älgskötselområde där Knäred och Hishult ingår.
Han fortsätter:
– Men till nästa år kan det bli aktuellt. Jag tänker i alla fall föreslå det och lyfta frågan igen, säger Tommy Andersson.
Då kan det bli tal om att senarelägga älgjaktspremiären 10-15 dagar.
Sammanlagt är det 38 jaktlag som övervakar det aktuella jaktområdet kring Hishult och Knäred på 12 500 hektar.

Under årets säsong har man blivit tilldelade att skjuta ner elva kalvar och tretton vuxna älgar, varav sex tjurar och sju hondjur.
– Så det blir först till kvarn för varje jaktlag. När väl man fått ner alla så blåser vi av älgjakten, säger Tommy Andersson.

Älgstammen i Halland och Laholm ser god ut, menar han.
– Jag tycker vi har en bra älgstam i Halland och Laholm, säger Tommy Andersson och fortsätter:
– Men för min del ser jag positivt på att utöka älgstammen lite försiktigt. Det ska absolut inte ske explosionsartat utan man ska ta hänsyn till både markägare och jägare. Det ska vara en lagom stor älgstam, det är av allas intresse. Är det för mycket är det inte bra för markägarna och är det för få är det inte så bra för jägarna, så att utöka successivt är en balansgång för alla parter, säger Tommy Andersson, som är på väg ut till nästa älgpass.
Älgjakten kommer att pågå till slutet av februari.

×