Minna Idoffsson, vårdcentralschef, och Pia Johansson, sjuksköterska, på vårdcentralen Centrum informerar om hälsoveckan. Foto:LIna Millberg

Hälsovecka mot stress och socker

Laholm Mät blodtrycket på Maxi i Mellbystrand eller prova på mindfulness på vårdcentralen Centrum i Laholm. Under Hälsoveckan är det fullt fokus på just hälsa, motion och kostvanor.

Få kostråd och träningstips, se var det dolda sockret finns eller lyssna på en föreläsning om astma och kol. I veckan vill region Halland informera om vad vi kan göra för att hålla oss friska.
Vårdcentralen Centrum, Folktandvården i Laholm och Knäred och barnavårdscentralen i Laholm ingår alla i Hälsoveckan.
– Hälsoveckan är ett bra sätt för oss att nå ut med information, men också att marknadsföra oss och visa upp vad vi gör, säger Minna Idoffsson, vårdcentralschef på vårdcentralen Centrum i Laholm.

I receptionen på vårdcentralen Centrum bjuds det på frukt varje dag och den som vill kan passa på att få information om hur man kan förbättra sin hälsa. På tisdag finns det möjlighet att mäta sin puls och blodtryck på Maxi i Mellbystrand.
– På onsdag föreläser vår astmasjuksköterska Djana Hollman om astma och kol och för den som känner sig stressad finns möjlighet att prova på mindfulness med vår psykolog Bernt, säger Minna Idoffsson.

Föräldrar som besöker BVC (barnavårdscentralen) informeras om det dolda sockret i maten. En kanelbulle innehåller exempelvis 13 sockerbitar och ett glas med mjölkchoklad sju sockerbitar.
– Barnfetma ökar och för att förebygga det har vi också ett nytt projekt, Hälsa Laholm. Vi riktar oss till föräldrar med nyfödda barn, säger Minna Idoffsson.
Med hjälp av BVC kan föräldrar få bättre koll på sin livsstil och matvanor.
– Många gånger tror man kanske som förälder att man äter rätt, men man tänker inte på hur mycket socker det finns i maten, säger Minna Idoffsson.

För den som har diabetes eller bara vill veta mer om sjukdomen har vårdcentralen information om det på torsdag.
Samma dag kan allmänheten även besöka vårdcentralens rehabavdelning och prova på att träna på gymmet. Vårdcentralens sjukgymnaster finns på plats för att svara på frågor.
När det gäller rökning och tobaksvanor finns också hjälp att få på vårdcentralen för den som vill förbättra sin hälsa.

×