Bloggaren Johan ”Plogen” Jönsson rekryterades till LT 2010. Nu nomineras han till kommunens kulturpris, för sitt stora engagemang i den lokala fotbollen. Arkivbild.
Den i Laholm uppväxte operasångaren Per Eriksson är en annan av de nominerade till 2017 års kulturpris. Arkivbild
Monica Schramm föreslås för sitt arbete med Laholms sommarspel. Arkivbild
Laholms filatelistförening är en av de nominerade till priset som Årets förening. Arkivbild

Bredd på kulturella nomineringar

LAHOLM Det är bredd på förslagen till årets kulturpris. Bland nomineringarna finns allt från LT:s sportskribent Johan ”Plogen” Jönsson till operasångaren Per Eriksson.

Fotboll är kultur. Åtminstone hävdar ledningen för Södra Hallands småklubbsallians det.
När kommunen begärde allmänhetens hjälp att få in namn för den som bör få årets kommunala kulturpris är deras förslag LT:sportens Johan ”Plogen” Jönsson. Enligt fotbollsalliansen är ”Plogen” genom sitt engagemang för traktens fotboll, genom arbete i föreningar, på tidningen och via sin blogg en kulturbärare av 100-årig fotbollstradition. Här finns en bred folklig förankring genom att så många har en koppling till sitt lokala fotbollslag.

Ett annat lite udda förslag när det gäller kultur är Lars och Solveig Johansson som under tio år ordnat parad med veterantraktorer. De har dessutom ett privat museum med veteranfordon.
Traktorparaden har enligt förslagsgivaren över hundra deltagare och lockar stora mängder åskådare i allt från barnvagnar till dem som måste ha rollator eller käpp.
Avdelningen annorlunda kultur gäller också Marie Svensson med gården Gärdet på Hallandsås. Med sin öppna gård där demenssjuka kan få värme och trygghet tycker förslagsställaren att hon ger kultur på hög nivå.
Ungefär samma argument använder hon som föreslår hemtjänstgrupperna Altona och Centrum. De får betyget ”bäst i Sverige och Världen” och kallas änglar som förnyar livshoppet.

Egen blygsamhet håller inte Carl Stridsberg ifrån att föreslå sig själv och sin internetsajt LoveLaholm. Sajten har funnits sedan 2014 och ger information om vad som händer i Laholm.
Det finns också förslag på sådana som de flesta direkt kopplar till lokal kultur. Här förelås Monica Schramm som eldsjäl inom kulturskolan och amatörteater. När det gäller årets sommarspel ger förslagsställaren extra plus för mångfalden, att flera nyanlända unga deltog i den dramatiserade historiska stadsvandringen. För sommarspelen har Monica Schramm varit både manusförfattare och regissör.
På listan över möjliga kulturpristagare uppmanas kultur- och utvecklingsnämnden fundera på unge operasångaren Per Eriksson som är uppväxt i Laholm men nu bosatt i Stockholm. För klassisk musik finns också kyrkomusikern Gustav Natt och Dag, och när det gäller folklig lokal kultur är Linus Lundberg föreslagen. Han har författat Beskakungen och Samlade skrönor och saltade sanning, och jobbar på Laholms teckningsmuseum.

För priset till ”årets förening” finns bara två förslag utifrån. Det handlar om frimärkssamlarna i Laholms filatelistförening för att de kämpar på i en digitaliserad värld och SPF seniorerna Veinge och Tjärby. Pensionärsföreningen prisas för att de stimulerar kropp och själ, hälsa och kultur.
Beslut om vilka som får priserna tas inte förrän i slutet av november. Och det är inte säkert att det blir någon av de förslag som kommit. Alla ledamöterna i kultur- och utvecklingsnämnden är fria att själva nominera och avgörandet tas genom ett vanligt nämndsbeslut.

×