Oscar Hansen i täten i ett av heaten i säsongsfinalen i rallycross-JSM i Västerås. Hansen blev tvåa i avslutningen och femma totalt. Foto: Mikaela Pettersson

Oscar tvåa i JSM-finalen

Rallycross Oscar Hansen tog ytterligare en pallplacering i rallycross-SM för juniorer när han slutade tvåa i säsongsfinalen i Västerås. Dessutom vann han Sydsvenska RX-serien totalt. För seniorer!
– Alltid skönt att komma på pallen. Jag var bara nio poäng från pallen totalt i SM men får glädjas över totalsegern i RX, säger Hansen.

20-årige Oscar Hansen från Årnaberga har haft en del oflyt i SM under året. Det har varit mycket strul. I de två avslutande deltävlingarna fick han dock utdelning och slutade trea och tvåa. Det gav en femteplats totalt.
– Jag har haft en hel del otur och önskar att jag fått visa ännu mer vad jag går för. På slutet har jag också haft lite strul men åtminstone lite mindre otur, säger han.
Det började nämligen inte alls bra i säsongsfinalen på SM i Västerås. Punktering redan i första heatet.
– Det var tufft. Det var en håla som jag inte såg och körde ner i. Jag fick avbryta heatet i överlägsen ledning, säger Hansen.

Trots den tuffa starten gav Oscar inte upp.
– Man tappar poäng och det blir uppförsbacke direkt men det var bara att kämpa ännu hårdare.
I det andra heatet blev Hansen tvåa efter totalledaren.
– Jag vet att han är snabb. Det var bara att hänga på och försöka få en så bra tid som möjligt.
I heat tre kör de med de snabbaste tiderna från heat två tillsammans. Det blev ett rörigt race.
– Mycket omkörningar och påkörningar. Jag blev fyra och var sjua in i semifinal.
Oscar fick starta som fjärde bil i den första semin.
– Det var ren kaos. Men jag klarade mig utanför det värsta kaoset. Men dämparen på höger bakhjul gick sönder och jag fick bara försöka ta mig så snabbt som möjligt i mål.
Oscar slutade tvåa i sin semi och väl framme i final var det bara att satsa.
– Jag hamnade i andra led i finalen. Det regnade kraftigt och banan var riktigt svårkörd. Det var bara att ladda rejält in i första kurvan.

Hansen lyckades komma ut som tvåa och sedan var det bara att bevaka den positionen som gällde.
– Det var i princip omöjligt att köra om. Det var bara att hålla sig i spåret. Jag och han som slutade etta drog ifrån och var ganska överlägsna i mål, säger Oscar, som alltså slutade tvåa i SM-säsongsfinalen.
– Alltid skönt att komma på pallen.
Han var dock endast nio poäng från att hamna på pallen även i totalen, där han slutade femma.
– Hade kylfläkten inte slutat fungera och bilen inte stannat i Skellefteå hade jag haft tolv poäng till och slutat trea.
– Jag får glädjas över totalsegern i Sydsvenska RX-serien istället. Jag vann finalen i Fjärås och fick kliva högst upp på pallen för första gången i rallycrossammanhang. Då fick jag ändå tävla mot seniorer eftersom att det var för få juniorer.
Nu ska Hansen troligtvis sälja sin bil.
– Jag ska snygga till den rejält och lägga ut den. Jag vill upp i klass och behöver få in slantar både från försäljning av bilen och sponsorer. Att jag får sponsorer nu är A och O för mig.
– Jag vill lägga mig i Klass 2 och köra med de stora grabbarna med mer modifierade bilar och större motorer. Där allting är ett snäpp värre.
Den satsningen kräver dock kulor. En riktigt bra bil kostar 500 000, en bra bil 300 000.
– Jag hoppas få 150 000 för min nuvarande bil. Men behöver verkligen sponsorer för att kunna köpa en ny bil och göra den här satsningen. Jag blir för gammal för att köra junior-SM nästa säsong, avslutar Oscar Hansen.

×