Traktorpulling är en gammal tävlingsform som kommer från USA. Med ombyggda traktorer drar man en viktad vagn, vars vikt flyttas fram ju längre man kommer. Det gäller att lyckas köra hela sträckan, eller ”full pull”. Foto: Lina Millberg

Stor publikmagnet trots dåligt väder

Mjellby Dimman av avgaser låg tät över publiken och åkrarna när det i lördags var dags för årets Plöjningsfestival i Mellby. Publiken visade sig vara trogen tävlingen, för trots ihållande regn, var det många som kom.

– Jag har inte hunnit få den slutgiltiga siffran än, men tror att det hamnar omkring 2 500 besökare. Det är fantastisk bra, med tanke på vädret. Vi är så tacksamma att folk kommer. Men det visar också att det är populärt. Jag vet inte riktigt vad det är som gör det, säger Thomas Alexandersson, ordförande i Hallands traktorpullingklubb.

Tävlingen, som arrangeras varje år, har blivit en allt större publikmagnet och showen tilltalar alla åldrar, men inte minst barnfamiljer. Både tävlande och publik reser dessutom från olika håll i landet och utlandet för att vara med.
– Hela tillställningen är kul. Jag gillar motorer och tävlingen, men också att det är lite fest, säger Anna, som rest från Jämtland för att titta på traktorpulling.
– Jag gillar traktorer och tycker det är jättekul, säger Nathalie Antonsson, 13 år, från Vislanda, som aldrig varit på en tävling tidigare.

Traktorpulling går ut på att få traktorerna att klara av att köra så långt som möjligt på banan. På traktorn sitter en bromsvagn, ju längre sträcka traktorn klarar desto tyngre blir vagnen. Alla tävlande försöker nå hela vägen eller ”full pull”, som det kallas.
Traktorerna mullrar så att marken vibrerar och den svarta röken lägger sig över banan. Kanske är det just det som lockar publiken, för det är en riktig show.
– Tekniken, ljudet och lukten av motor. Det är något för alla sinnen, så måste man vara lite motortokig också. Det är fantastiskt kul, säger Thomas Alexandersson.

Även de yngre besökarna är mäkta imponerade.
– Jag tycker bäst om att se på de stora traktorerna, säger Gustav Ahlström, 9år, som besökt tävlingen flera gånger.
– Tråkigt väder, men kul att det händer något och ungarna gillar det, säger Rickard Antonsson, som var där med familjen.
Klockan halv två på eftermiddagen fick tävlingen tyvärr avbrytas på grund av det dåliga vädret. Blir banorna för blöta går det till sist inte att köra på dem.

– Vi körde klasser som gick bra att köra trots leriga banor. Men halv två fick vi avbryta på grund av regnet, men då var de flesta färdigkörda, säger Thomas Alexandersson.
Plöjningsfestivalen arrangeras av HTPK Laholm med traktorpulling, hastighetsplöjning och plöjningstävling vid Mellby Pullingarena utanför Laholm. Tävlingen hade runt 110 anmälda tävlande, från runt om i Sverige samt Finland, Norge, Tyskland och Danmark.

×