Hans-lave Angvikens första bild till utställningen är tagen i norra Mellbystrand där han har fångat sandbryggan på stranden. Foto: Hans-Lave Angviken

Svartvita skildringar av Laholm

Laholm Hans-Lave Angviken har fotograferat i Laholm i 30 år, nu ställer han ut en bild i svartvitt i veckan i bokhandelns skyltfönster.
– Det är människor och miljöer i Laholm som jag har fastnat för, säger Angviken.

– Jag är uppvuxen på den skånska kusten i en ort som heter Böste och där gjorde jag för en tid sedan ett fotoprojekt, berättar Hans-Lave Angviken.
Projektet i sin uppväxtort gav upphov till Laholm i svartvitt, ett bildprojekt i det som blev hans hemort 30 år tillbaka.
Han ska fånga Laholm i bilder på ett sätt som inte är lika vanligt längre.
– Det svartvita uttrycket har nästan försvunnit. Hur ofta ser man en svartvit bild i tidningen till exempel? Målgruppen för svartvitt är betydligt smalare idag, menar Angviken.
I en digital fotovärld har Angviken anpassat sig, även om avsaknaden av färger kan tyda på en strävan bakåt.
– För mig personligen passar det bättre med digitalt då jag känner att jag gillar att det går fortare. Vissa hävdar att bilden blir lidande digitalt, men jag hoppas råda bot på det med ett digitalt kamerahus som bara fotograferar i svartvitt som jag har.

En förhoppning är att bildprojektet ska ”ge en ny upplevelse av något redan bekant”, som Angviken beskriver det.
– Jag tror att väldigt många kommer att känna igen motiven. Ett sådant här projekt kräver ju nästan det.
Motiven är människor och miljöer Angviken har valt, men ibland blir inte resultatet som han tänkt sig.
– Det kan bli överraskningar när man tittar på bilderna i efterhand och man kan välja ett annat fokus. Man ser saker som man inte såg från början.
– Det går att få ett väldigt djup i en svartvit bild. Jag brukar säga att det är mer bild i svartvitt. Mer utrymme för att fantasin ska sätta igång.

Efter konversation med Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist kommer nu i Laholms bokhandels skyltfönster ett fotografi ur Laholm i svartvitt att visas upp i veckan. Upptill bilden finns en betraktelse i text. Den första bilden är nu på plats och föreställer sandbryggan i norra Mellbystrand. Vad som kommer att följa i projektet vet inte Angviken själv.
– Det beror ju också på vilka reaktioner det blir, men då måste ju reaktionerna nå mig, säger Angviken.
Han betonar också förmånen som han har att välja hur det ska se ut.
– Det kanske inte blir mainstream bilder om man säger så. Bildbruset idag är enormt på sociala medier, men jag vill gärna fundera lite mer innan jag tar en bild. Det blir inte bara skratt och V-tecken om man säger så.

×